Pacijent u Buturović Polju tokom poplave uspješno evakuiran na dijalizu

Vijesti 05. okt 202418:24 0 komentara

Katastrofalnim poplavama u Bosni i Hercegovini, uz Donju Jablanicu, posebno je pogođeno područje Buturović Polja kod Konjica. Spasilačke ekipe i danas su bile na terenu i uspjele su evakuirati jednog pacijenta koji treba stići do Konjica na dijalizu.

Nikola je sa svojom suprugom prije dva mjeseca stigao u BiH, u svoj rodni kraj, ne očekujući da će ih zadesiti katastrofalne poplave.

“Malo me jebilo strah, ali ja sam to zaboravio već, šta je bilo, bilo je”, kaže nam Nikola, a njegova supruga dodaje: “Mi smo došli iz Austrije, bili smo dva mjeseca. Moj muž jako voli da bude u svom mjestu, normalno, ne? I tako se to desilo, da sad je to sa tom poplavom, i šta da vam drugo kažem?”

Nikola je još jučer trebao na dijalizu. No, to je bilo nemoguće. Danas, uz pomoć ekipe GSS-a, koja je u fazi pretrage terena, i ostalih mještana, transportovan je do Konjica.

“Sad ćemo gospodina da odnesemo do vozila, tu nekih 50 metara, onda ćemo automobilom do mosta, koji je polusrušen, preko mosta ćemo uz pomoć daske i užadi, tirolke, tako zvanje tirolke, da prebacimo gospodina na drugu stranu. Tamo čeka vozilo hitne pomoći koje će ga odvesti u Konjic do bolnice, gdje će gospodinu dati dijalizu i zbrinut ga u najboljem smislu kako treba i kako doliči”, pojasnio je pripadnik spasilačke službe.

Mještanin Mio Zekić sretan je što je Nikola uspješno evakuiran.

“Da, jesmo evo od jučer, zahaljujući svećeniku i kontaktima i sa GSS-om i sa općinom Konjic, pomogli su nam, poslali su, od danas su došli ovdje iz GSS-a, uspjeli smo ga izvojiti, Bogu hvala, to je najvažnije, a ovo ostalo, to je najhitniji slučaj bio ovdje u selu”, pojašnjava.

Mještani kažu da ne pamte ovakvu katastrofu na području Buturović Polja.

“Kako sam čuo od naših starih, 1936. da se ovo desilo i danas ovo. Nikada ovako prije nije bilo. Tako da nam je most ovaj tamo što ima, on je potpuno zakrčen, voda ide preko njega. I struju nam je pokidalo, telefon dole, voda je pokidana za Butrović polje, za Ostrožac, za Kostanicu, vodovodu su iskidanu i tako je”, ističe mještanin, Marinko Božić.

Sve informacije pratite na našem LIVE BLOGU.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!