Pacijentice optužile ginekologa KB Zenica za seksualno uznemiravanje, iz bolnice tvrde: “Doktor je uvijek bio profesionalan”

Vijesti 14. nov 202320:14 0 komentara
N1

Na osnovu navoda o seksualnom uznemiravanju pacijentkinja prilikom ginekološkog pregleda kod doktora Ermina Čehića, u Kantonalnoj bolnici Zenica, Kantonalno tužilaštvo formiralo je predmet. Čehić, koji je, ujedno, i načelnik Odjeljenja za humanu reprodukciju, razriješen je dužnosti na čelu komisije Zavoda Zdravstvenog osiguranja FBiH, ključnog tijela za odobravanje novca iz budžeta za biomedicinski potpomognutu oplodnju.

Neprimjereno i neprofesionalno ponašanje, seksualno uznemiravanje… Samo je dio opisa koje je nekoliko pacijentkinja koristilo u svojoj ispovijesti o iskustvu tokom ginekološkog pregleda kod načelnika Odjeljenja za humanu reprodukciju bolnice u Zenici, doktora Ermina Čehića. Imajući u vidu da se radi o pacijentkinjama koje imaju problem sa začećem, koje je samo po sebi emotivno i finansijski iscrpljujuće, ovo iskustvo, dodatno ih je uznemirilo, obeshrabrilo i uplašilo. Zbog toga ne žele da govore javno, a zbog finansijskih ograničenja, stresa i nepovjerenja u pravosudne organe, kažu, nemaju snage ni za pokretanje tužbi.

“Moje iskustvo s dotičnim doktorom je bilo grozno, tako što pregled nije ni bio kako treba i zato što je doktor prstima stimulirao klitoris. Gurao je, znači, prste u vaginu, tek je onda koristio sondu. Cijelo vrijeme me je pitao da li se osjećam dobro, gdje sam ja rekla: “Da, osjećam se dobro, ali mi pregled nije ugodan”. On mi je odgovorio tad: “Ovako treba da bude pregled, izdržite još samo malo”, gdje sam ja… Stvarno, nisam se ugodno osjećala. Osjećala sam se jadno”, kaže pacijentkinja.

Naša sagovornica, kaže i da na početku nije znala kako da reaguje i kome da se obrati, zbog stida. Sve dok nije saznala da nije jedina koja je prošla kroz ovo mučno iskustvo. Ovaj pregled je, kako kaže, doktor postavljao kao uslov da Komisija, na čijem je čelu bio, odobri novac iz budžeta za biomedicinski potpomognutu oplodnju. Čehić za N1 kategorički demantuje ove navode.

“Primijenjene su isključivo metode pregleda koje su etablirane i dugo primjenjivane u svijetu i primjenjuju se za dijagnozu i prognozu liječenja neplodnosti. Sve pacijentice koje su, za sada anonimno, iznijele tvrdnje o neprimjerenim pregledima imaće priliku da daju izjavu u istrazi, kao i da njihov medicinski status bude predmet vještačenja stručnjaka”, Ermin Čehić, ginekolog u KB Zenica.

Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona formiralo je predmet. Da li je pokrenut interni postupak protiv dr Čehića, radi utvrđivanja njegove odgovornosti, te je li i dalje na čelu Odjeljenja za humanu reprodukciju, pitali smo i Kantonalnu bolnicu, no odgovor nismo dobili. Ono što je poznato jeste da je Čehić razriješen dužnosti predsjednika Komisije za izdavanje pojedinačnih saglasnosti za obavljanje biomedicinski potpomognute oplodnje Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH.

Slučaj koji je odjeknuo u javnosti posebno je uznemirio građanke Zenice. No, nisu željele mnogo da komentarišu, dok nadležne institucije ne kažu svoje.

Da je pregledu prisustvovala medicinska sestra, potvrdila je i naša sagovornica.

“Bila sam prekrivena čaršafom, sestrica je bila sa strane, ali ona nije mogla vidjeti, u suštini, šta doktor radi”, kaže pacijentkinja.

Upravo je ta tkanina, odnosno, kompresa, predmet koji bi mogao otkriti mnogo u vezi sa utvrđivanjem odgovornosti Čehića. Osam medicinskih sestara koje su prisustvovale njegovim pregledima, oglasile su se pismeno, navodeći da je sve urađeno, isključivo, po bolničkoj proceduri, te da nisu svjedočile žalbama.

“Ljekar nikad nije bio sam s pacijenticom, nego bi ušao u ordinaciju nakon što je pacijentkinja pripremljena za pregled”, kaže Alisa Dorić, medicinska sestra.

“Prije nego bi ljekar započeo s pregledom, otkrila bih kompresu, kojom je pacijentica pokrivena, i tako bi donji dio trbuha i karlica bili pristupačni za pregled. Tokom pregleda, pratila bih rad ljekara, kao i stanje pacijentice. Kada bi pregled bio završen, pokrila bih pacijenticu kompresom, i nakon što bi ljekar napustio ordinaciju, pomogla bih joj da ustane i ispratila je iz ordinacije”, kaže Melisa Ekmeščić.

“Uvijek se pratio rad doktora i ponašanje pacijentice i odgovorno tvrdim da je dr Čehić uvijek insistirao na našem prisustvu u ordinaciji i da je svaki njegov pregled bio strogo profesionalan i korektan prema pacijentici. Uvijek smo iz neposredne blizine pratili rad doktora i stanje pacijentice”, dodaje Danijela Baručija.

Iz Asocijacije Ginekologa u BiH ističu da je nedopustivo da se bilo čiji identitet javno objavi i dovede u vezu sa ovako teškim optužbama, bez prethodno pokrenutog i sprovedenog postupka utvrđivanja odgovornosti doktora za optužbe koje mu se stavljaju na teret. S druge strane, iz Baby stepsa Zenica pozivaju na odgovornost SVE aktere, od bolnica, struke, istražnih organa do političkih zvaničnika, da ODMAH preduzmu aktivnosti zabrane nasilja nad ženama i sankcionisanja odgovornih.

Podsjećaju da su kantonalnom Tužilaštvu podnesene krivične prijave sa imenima i prezimenima doktora i medicinskog osoblja koje se dovode u vezu s nehumanim, protivzakonitim, koruptivnim i neetičkim odnosom prema porodiljama, često s bolnim i tragičnim ishodima širom BiH. Prijave njih 52, bile su, kako navode, nedostajući okidač kad se govori o suzbijanju korupcije zato što nadležne institucije često kažu da im nedostaju prijave.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte više

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!