“Padina Trebevića je prepuna klizišta”: Da li smo zakasnili s reakcijom?

Vijesti 11. okt 202413:57 0 komentara
N1

Zbog klizišta u Općini Star Grad Sarajevo održana je vanredna sjednica Civilne zaštite KS i donesene su hitne mjere. Problem predstavlja specifičnost lokaliteta na kojem se gradi stambeno-poslovni kompleks "Hills", Zlatište koji se nalazi na području entiteta RS i graniči s iznimno naseljenim područjem općine Stari Grad Sarajevo. Na tom području evidentirani su nasipi zemlje unutar lokalnog potoka, koji usljed obilnih padavina mogu dovesti do izlivanja. Traži se hitno obustavljanje daljnjeg odlaganja materijala na deponiji i uklanjanja postojeće deponije. Pripremit će se plan evakuacije, a organizovane su 24-satne dežure. Da li smo zakasnili s ovim mjerama, u Newsroomu govorio je Anes Podić iz Eko akcije.

Vi godinama ukazujete na problem sječe šuma i gradnje na ovakvim lokacijama. Kako Vam se sada čini reakcija mještana i ove mjere vlasti?

Mještani u BiH imaju strašne probleme zbog sumanute gradnje. Vrište do neba, ali se njihov glas čuje tek nakon ovakvih tragedija. Da na Trebeviću ima strašnih problema znamo jako dugo. Čak je i Kantonalna uprava za zaštićena područja podigla uzbunu prije godinu dana, poslali su ove snimke nadležnom ministarstvu. Tadašnji ministar je nešto poduzeo, ali njegov nasljednik nije uradio ništa.  Tek godinu dana nakon, kada nam se desila Jablanica, neko se sjetio da imamo strašan problem na Trebeviću.

Zašto uvijek retroaktivno reagujemo?

Kada je u pitanju gradnja na planinama bojim se da ima puno onih koji su upleteni u to. Gradnju podržavaju politika, banke, cijele političke stranke. Ovi problemi – ne žele da ih imaju u javnosti i zbog toga je muk i tek kada se dese tragedije i kada su prisiljeni da reaguju onda imamo reakcije.
Trebević je zaštićeno područje od 1954. godine i tu ne bi smjelo biti gradnje. To se dešava širom BiH – na Bjelašnici, Jahorini – uništavaju naše planine i vode i prijetnje su našim životima. Moramo nastaviti vršiti pritisak na one koji donose odluke inače će nam se Jablanica dešavati svako malo.

Kolika opasnost prijeti Sarajevu obzirom na mogućnost klizišta?

Sarajevo je okruženo klizištima i to je poznato i ljudima koji žive tu i nadležnim institucijama. Opštine troše velika sredstva za saniranje istih. U Sarajevu smo imali jako puno bespravne gradnje za što je kriva politika koja je to skrštenih ruku posmatrala i ljude ohrabrivala. Kakve posljedice mogu biti? Vidjeli smo šta se desilo u Jablanici – cijelo brdo je otklizalo. S velikim promjenama klime i količinama kiše koje padaju u kratkom roku, mogu se napraviti poremećaji kakvi do sada nisu viđeni. Potreban je ogroman oprez – da se ne gradi gdje se ne bi smjelo graditi. Padina Trebevića je prepuna klizišta i ova zgrada se nalazi na samom vrhu klizišta. Sve što smo znali šta priroda može da uradi nije dovoljno jer se dešava nešto što struka i nauka nisu vidjeli.

Da li smo zakasnili i šta je potrebno odmah uraditi – pogledajte u videu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!