Palata RS u znaku sjećanja na Holokaust

Vijesti 26. jan 202421:23 2 komentara
Screenshot/RTRS

Povodom Međunarodnog dana sjećanja na holokaust, večeras je u Palati Republike Srpske u Banjaluci na tamnoj pozadini istaknut broj koji simbolizira 6.000.000 Jevreja stradalih u Drugom svjetskom ratu.

Ispod broja je poruka “Pamtimo”, koja predstavlja učešće u svjetskoj kampanji sjećanja koju je Svjetski jevrejski kongres pokrenuo prije nekoliko godina, prenosi RTRS.

Svake godine sve više ljudi i institucija iz cijelog svijeta učestvuje u ovoj kampanji, odajući na taj način počast žrtvama i poručujući da će ih se zauvijek pamtiti.

Cilj kampanje je da svi na dostojanstven način odaju počast žrtvama sa željom da se ovakva stradanja jednog naroda više nikada ne ponove.

Entitetski predsjednik Milorad Dodik istakao je da je Holokaust jedan od najmračnijih i najsramnijih perioda evropske historije i da se “srpska kultura sjećanja bori protiv ponavljanja historije”.

“Sutra obilježavamo Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta i odajemo im najdublje poštovanje. Naš zadatak je da se prisjetimo svih žrtava, da obrazujemo mlade ljude i zaustavimo porast antisemitizma u Evropi i šire”, napisao je Dodik na X-u.

Međunarodni dan sjećanja na holokaust ustanovljen je 1. novembra 2005. godine rezolucijom Generalne skupštine UN-a.

Međunarodni dan sjećanja na holokaust posebno se obilježava u evropskim zemljama u kojima je tokom Drugog svjetskog rata život izgubilo 53 miliona ljudi, uključujući gotovo 31 milion civila.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare