Palestinski fotoreporter Motaz Azaiza se oglasio nakon posjete Bosni i Hercegovini: “Pravda tek dolazi”

Vijesti 15. jul 202411:21 0 komentara
N1

Fotoreporter Motaz Azaiza, čije su fotografije iz ratom razorenog Pojasa Gaze obišle svijet, oslikavajući patnje i stradanje tamošnjeg naroda, nedavno je boravio u Bosni i Hercegovini. Tokom svog boravka učestvovao je na konferenciji o genocidu, a posjetio je i Memorijalni centar Potočari, na dan obilježavanja 29. godišnjice od genocida u Srebrenici. Azaiza je o svom iskustvu govorio i u razgovoru za N1. Emotivnom porukom obratio se svojim pratiteljima nakon završetka posjete.

Imao sam priliku biti u Sarajevu, Bosni i Hercegovini, i posjetiti Srebrenicu. Govorio sam o patnji svog naroda i istraživao paralele između odvijanja genocida u mojoj domovini, Gazi, od strane izraelske okupacije, i zloglasnog masakra u Srebrenici na međunarodnoj sesiji pod nazivom ‘Od Balkana do Gaze: Kritičko ispitivanje genocida‘”, poručio je Azaiza.

Motaz Azaiza za N1: Nemam više snova, psi i mačke jedu naša tijela na ulicama Gaze

Posebnu impresiju na njega je ostavila podrška naroda BiH.

Dijelili smo istu bol i tugu. Bio sam preplavljen ljubavlju bosanskog naroda, njihovom podrškom palestinskoj stvari i njihovom solidarnošću s nama. Hvala svima na ovoj ljubavi. Kao što je postojao neki oblik pravde nakon genocida u Srebrenici, neću prestati pokazivati ​​svijetu našu istinu – da smo ljudska bića koja traže svoju slobodu – i govoriti o Gazi i Palestini sve dok ne bude pravde i mira za moj narod“, naglasio je, dodavši: “Pravda tek dolazi”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!