Palestinski novinar Imad Afaneh za N1: Izrael teroriše naš narod već 75 godina (VIDEO)

N1

Imad Afaneh, novinar iz Palestine je bio gost večerašnjeg Specijala na N1 gdje je govorio o konfliktu na Bliskom istoku.

“Kad se kaže “teror”, postoji i državni teror jer Izrael teroriše naš narod već 75 godina. Pojas Gaze ima 600 kvadratnih kilometara, tu živi 2.200.000 ljudi. Dosta tih ljudi je registrovano kao izbjeglice od UN-a. 40 posto stanovnika su djeca ispod 15 godina”, kazao je Afaneh u razgovoru za N1.

Kaže da izraelski avioni gađaju isključivo civile.

Palestinci kojima su srušene kuće su našli utočište u školama, njih 88, koje vodi UN u Pojasu Gaze. Ciljano, izraelski avioni gađaju Pojas Gaze, gađaju civile. Prema njima treba srušiti kompletan Pojas Gaze i ubiti sve ljude koji tamo žive. Nekoliko frakcija se bore unutar Pojasa Gaze, tamo nije samo Hamas. Najveće žrtve u ratu su civili“, kazao je i dodao:

“Oni pripremaju osvetu, ali ne zato što su poginuli civili”.

N1

Dodaje da je Hamasov napad bio nešto što je očekivano.

Hamas je planirao taj napad, ali to je nešto što je očekivano. Potpisan je mirovni sporazum 1993. godine u Washingtonu, SAD su bile pokrovitelj tog potpisivanja. Čak i Joe Biden prije nekoliko sedmica kaže da je u Izraelu najekstremnija vlada do sada, koja ne želi mir“.

“Akcija koju vodi “Hamas” nosi ime “Al-Aksa” jer ekstremisti svako jutro upadaju u džamiju i maltretiraju muslimane”.

“Niko ne pita da li se opravdava napad Izraela na Palestince. Uglavnom, dezinformacije su da Hamas ima nadležnost nad državnim ingerencijama. Izraelska TV je objavila ispovijest sa ženom kojoj su upali Hamasovci u kuću i rekli joj: Ne bojite se, nećemo vas povrijediti. Nema nijedan snimak gdje Hamas ubija civile. Protiv smo stradanja civila i na jednoj i drugoj strani”, kazao je Imad Afaneh za N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!