Panciri u magacinu, sarajevski policajci s glavom u torbi

Vijesti 20. nov 202311:07 0 komentara
Ilustracija (F.Z./N1)

Sarajevski policajci rade bez zaštite dok skupo plaćeni panciri skupljaju prašinu u skladištu. To je posljedica javne nabavke, vrijedne 861 hiljadu KM u kojoj ni Uprava policije ni dobavljač nisu dobro uradili posao, piše CIN.

“Znam kolegu, zovu ga Pancirko zbog toga. Momak je kupio pancir, jednostavno da bi sebe zaštitio. Ali, ti neki takvi što su po komisijama i tenderima, oni su ga nazvali Pancirko i on je ostao Pancirko u raji. Sprdaju se”, kaže za Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) sarajevski policajac koji na intervencije izlazi bez zaštitne opreme, izlažući se mecima i ubodima. Policajci su godinama bez valjane zaštite i 2019. se činilo da će vrijeme nesigurnosti završiti nabavkom novih balističkih prsluka.

Izabrani dobavljači − tešanjski “Danial’S” i “Koteks” – su na zahtjev sarajevske Uprave dorađivali i mijenjali pancire jer nisu prolazili tzv. “vizuelni test”. Nakon dvije godine su dobili zeleno svjetlo za korištenje, ali su ih policajci odbili nositi jer ne pružaju potrebnu zaštitu pa su panciri završili u magacinu, skupljajući prašinu.

Plativši ih više nego što su u to vrijeme koštali na tržištu, Uprava je preuzela prepravljane pancire iako ih prije toga nije adekvatno provjerila. Za 369 pancira je izdvojeno 861.301 KM iz budžeta.

“Igre bez granice… Osamsto hiljada, panciri, đavli, klinci, palci, a mi, mali šarafi u velikom državnom aparatu, se pitamo ko je sljedeći. (…) To je ruski rulet”, kaže sarajevski policajac za CIN.

Panciri nisu prošli test

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo (KS) je u martu 2019. godine objavila otvoreni poziv za nabavku 369 pancira za pripadnike Sektora za policijsku podršku i vodove za sprečavanje narušavanja javnog reda i mira u policijskim upravama. Riječ je o posebnim prslucima koji se izrađuju se po strogim standardima i štite od uboda hladnim oružjem i municije vatrenog oružja.

Devet mjeseci kasnije je tadašnji komesar Nusret Selimović potpisao ugovor sa konzorcijem firmi “Danial’S” i “Koteks” iz Tešnja, a u junu 2020. panciri su isporučeni Upravi policije.

Tada su počeli problemi. Uprava je uzela dva pancira: jedan je poslala na testiranje pucanjem i ubodom u NTS laboratorij u Kanzasu, a drugi na vizuelni pregled u sarajevski “Euroinspekt”. Pancir je prošao američki test, ali ne i domaću kontrolu: “Euroinspekt” je zaključio da pancir ne izgleda kako je traženo tenderom jer su džep i čičak-trake pogrešno našiveni, nema odgovarajući okovratnik niti mogućnost preklapanja bočnih produžetaka. Iz “Euroinspekta” nisu htjeli govoriti o ovome.

Nedostatke je konstatovala i petočlana Komisija za vizuelni pregled Uprave policije pa je komesar Selimović zatražio popravke od tešanjskih firmi.

Uprava policije je tokom 2020. godine više puta vraćala pancire na doradu, tvrdeći da takvi ne mogu zaštititi sve vitalne dijelove tijela policajaca. Komesar Selimović je odbijao platiti ugovoreni iznos, navodeći da su tri analize pokazale da panciri nisu odgovarajući.

“Pa, neću ti isplatiti nešto… Ja ti tražim pepeljaru, a ti mi isporučuješ šoljicu i još mi prijetiš tužbom što ti nisam platio”, rekao je ranije Selimović.

Stručnjaci sa kojima su razgovarali novinari CIN-a kažu da se na ovakvu robu ne bi smjelo našivati, došivati i zavarivati, a baš to je dobavljač radio na ovim pancirima i zbog toga neprobojni materijal nije popunjavao cijeli prsluk.

“Kad se predaje serija, nema dorada. (…) Kod sistema gdje važi kriterijum sigurnosna i funkcionalna pouzdanost, gdje čovječiji život može biti ugrožen, pada ili prolazi serija”, ističe stručnjak za balistiku i profesor na Mašinskom fakultetu u Sarajevu Berko Zečević. Dodaje da u tenderu nije naveden standard i nivo zaštite za ubod koji se traži od ponuđača: “Ako ne spomenete standard, onda kriterijum za provjeru kvaliteta prsluka ne postoji“.

Tokom pregovora sa Upravom konzorcij je priznavao propuste i pravio prepravke po njenim zahtjevima, a troškove su sami pokrivali. No, njihov predstavnik i vlasnik firme “Danial’S” Haris Sejdić tvrdi da su panciri bili urađeni u skladu sa tenderom te da su izmjene radili kako bi Uprava platila robu.

“Mi smo natjerani u tu fazu popravke da dobijemo svojih 860.000”, kaže uposlenik firme “Danial’S” Hamza Hotić.

No, iz naknadnih zahtjeva Uprave policije se vidi da panciri ipak nisu bili urađeni u skladu sa traženim, što dobavljač pravda nedovoljno precizno navedenim zahtjevima u tenderu.

Na etiketama pancira koje je tešanjske firme isporučile 2020. godine je pisalo “VGTec Limited za Danial’S”, iako o saradnji sa ovom firmom nije bila ni riječi u ugovoru.

Direktor Sejdić kaže da je britanska firma izradila prsluke jer je on procijenio da je tako najsigurnije “s obzirom da imaju više iskustva”. Konzorcij je kasnije dorađivao prsluke. Tvrdi da se ne radi o podugovaranju jer nije riječ o preprodaji komplet proizvoda.

Damjan Ožegović iz TIBiH kaže da, prema zakonu, bilo koje ustupanje dijela i cijelog ugovora jeste podugovaranje, a iz Agencije za javne nabavke BiH dodaju da ponuđač ne može sklapati podugovore bez prethodno pisanog odobrenja naručioca posla.

Tadašnji komesar Selimović kaže da nije bio obaviješten o angažmanu “VGTeca”.

Nastavak saradnje umjesto raskida ugovora

Komesar Selimović je o problemima u vezi sa isporučenim pancirima obavijestio Pravobranilaštvo KS.

“Ugovorni organ je nakon prvog, eventualno drugog, vraćanja dobavljaču trebao da raskine ugovor, budući da ovaj očigledno nije bio u stanju da izvrši posao”, smatra Damjan Ožegović, saradnik za pravne poslove u Transparency International Bosne i Hercegovine (TIBiH).

Komesar Selimović to nije učinio jer kaže da se bojao tužbe, dodatnog gubitka vremena i novca, smatrajući “da je ovako bezbolnije”.

Kako ni prepravljeni panciri nisu prošli nove vizuelne preglede, konzorcij i Uprava policije dogovaraju da se izrade novi.

“Bolje se ranit nego poginut, eto što sam radio”, kaže Sejdić.

Dobavljač u aprilu 2021. šalje pancir na balističku analizu u TNO laboratoriju u Holandiji i dobija potvrdu da testirani uzorak zadovoljava tražene kriterije.

Potom “Euroinspekt” pregledava jedan, a Komisija četiri pancira odabrana slučajnim uzorkom i daju potvrdu da roba i vizuelno odgovara traženim uslovima. Policija prihvata nove pancire i isplaćuje dobavljaču 861 hiljadu maraka.

No, tri mjeseca nakon isporuke panciri ne prolaze konačni test − policijski službenici Jedinice za podršku preuzimaju 99 pancira, primjećuju nedostatke na njima, odbijaju ih nositi pa komesar Selimović prvi put zadužuje Komisiju da pregleda svaki pancir pojedinačno.

Komisija je utvrdila da 304 pancira ne odgovara jer se zaštitne ploče pomjeraju, ostavljajući dijelove tijela nezaštićene.

Uprava je tako opet bila na početku, ali ovog puta bez novca.

“Policijski službenik mora nositi glavu u torbi jer onaj koji je bio dužan da mu nabavi taj policijski prsluk nije bio sposoban da nabavi policijski prsluk”, smatra predsjednik Upravnog odbora Sindikata policijskih službenika, državnih službenika i namještenika KS Viktor Ćatić.

U međuvremenu je dobavljač tužio policiju tražeći 600.000 KM za nadoknadu štete zbog troškova nastalih prilikom dorada i izrade novih pancira te nešto više od 100 hiljada maraka kamata zbog kašnjenja u plaćanju. Uprava je odgovorila protivtužbom kojom traži raskid ugovora i povrat 861.301 KM.

”Gospoda ima prsluke koje treba, koje može koristiti, neće da ih koristi. Zašto to neće da koristi, to je njihov problem, to nije moj problem”, kaže direktor firme “Danial’S” Sejdić.

“Odokativno” ispunjeni uslovi

Uprava policije KS je pancire platila 2.334 KM po komadu.

U 2021. godini pancire istog nivoa zaštite policija u Brčkom je istoj firmi „Danial’S“ platila 585 KM po komadu, a Sudska policija 1.489 KM.

“Nisam ja formirao cijenu, nije firma formirala cijenu. (…) Ugovorni organ je ustanovio procijenjenu vrijednost. Idealno, nek pokrene istragu ko je to uradio”, kaže Sejdić.

Prema podacima profesora Zečevića i hrvatskih firmi „Spart-Tac“ i „Croshield“ koje se bave prodajom balističkih prsluka, realna cijena za ovaj standard i nivo zaštite bila bi između 900 i 1.700 KM po komadu. Policija je za ovaj novac mogla kupiti stotinjak pancira više.

Sarajevski policajci zaziru od razgovora o ovoj temi. Oni sa kojima su razgovarali novinari CIN-a ne žele biti prepoznati u javnosti jer osim za život, strahuju i od disciplinskih postupaka. Jedan od njih kaže da je dao zakletvu da će primiti metak da bi drugoga zaštitio, ali da bi volio da ima pancir.

“Bio bih funkcionalniji 100 posto. Onda bih možda bio i hrabriji prilikom intervencije, bolje bih završio intervenciju jer znam da sam siguran.”

I u Upravi policije šute o ovoj temi. Novinarima CIN-a nisu htjeli reći ko je pisao tender i odredio cijenu. Članovi Komisije za vizuelni pregled pancira sa kojima su novinari stupili u kontakt nisu htjeli razgovarati. Bivši komesar Selimović je zatražio da članovi odgovaraju disciplinski, ali su svi oslobođeni odgovornosti. Tvrdi da nije mogao učiniti ništa više. Uprava je odbila dati podatke o postupku jer je riječ o internoj proceduri, a dokumente ne daje jer se predmet nalazi u nadležnosti Tužilaštva Kantona Sarajevo. Ova institucija provjerava navode iz prijave koja im je dostavljena i anonimno i službeno iz policije.

Razgovor već pet mjeseci izbjegava i novi komesar Fatmir Hajdarević.

“To je jedan veo tajni, veo šutnje, vjerovatno da se ne bi procesuirali oni koji su odgovorni. Ne možemo reći da nije ničiji propust da se 800.000 KM baci niz vodu. Nečiji mora biti i neko mora snositi odgovornost za to”, zaključuje predsjednik Sindikata Ćatić.

Umjesto toga, Uprava policije je usred problema sa nabavkom u novembru 2020. godine od firme “Danial’S” kupila 20 pancira za 42.120 KM. Novac je donirao sarajevski Novi Grad za policajce koji rade u ovoj općini. Tenderom su tražili iste uslove kao za 369 pancira. Direktor Sejdić kaže da su napravili identične zaštitne prsluke, dok bivši komesar Selimović tvrdi da se ne sjeća detalja.

Uprava nije imala zamjerki na ovu nabavku.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!