Pao šef balkanskog kartela u Brazilu

Vijesti 06. okt 202314:32 0 komentara
N1

Jedan državljanin Srbije sa prebivalištem u Brazilu uhapšen je u toj zemlji u okviru akcije "Balkanski kartel". On se smatra vođom velike međunarodne bande kriminalaca koja je trgovala kokainom između Brazila i Evrope, a osim njega, u Brazilu je u toj akciji istovremeno uhapšeno još 15 ljudi.

Ciljana kriminalna grupa, poznata po svojoj razrađenoj mreži koja se proteže na obje strane Atlantika, bila je umješana u široku trgovinu kokainom iz Južne Amerike u razne evropske destinacije”, naveli su u Europolu.

Brazilska policija je u više gradova u toj zemlji (Sao Paulo, Seara, Parana, Rio Grande do Norte i Santa Catarina) izvršila seriju pretresa i uhapsila ukupno 16 osumnjičenih za šverc kokainom.

Glavna meta bio im je državljanin Srbije, jer je imao važnu ulogu u organizovanju brojnih pošiljki droge između kontinenata.

Brazilski istražitelji su uspjeli da povežu ovu kriminalnu grupu sa dvije nedavne zapljene kokaina: jednom od 5,7 tona kokaina na ribarskom brodu u Zelenortskim Ostrvima u aprilu 2022. i drugom od 1,3 tone kokaina na ribarskom brodu u Fortalezi u Brazilu, augusta 2022. U ova dva navrata uhapšeno je ukupno 12 osumnjičenih – 10 državljana Brazila i 2 državljana Crne Gore”, podseća Europol.

Dokazi koji su prikupljeni tokom racija biće analizirani kako bi se pronašli novi tragovi koji bi mogli da se koriste u daljem radu Operativne radne grupe, koja obuhvata organe za sprovođenje zakona iz 11 zemalja.

Serija hapšenja u Brazilu označava značajnu pobjedu u borbi protiv kriminalnih grupa Zapadnog Balkana koje djeluju širom svijeta”, uvjereni su u Europolu.

Kako navode, akciju je sprovela Federalna Policija Brazila u saradnji sa policijama i istražiteljima iz Cape Verde, Srbije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država, uz koordinaciju Europola i evropskog Centra za pomorske analize i operacije MAOC-N.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!