Paradoks, dvostruka igra, secesija ili kompromis?

Vijesti 29. mar 202419:30 2 komentara

Dramatično, uznemirujuće, iscrpljujuće maratonsko zasjedanje Narodne skupštine Republike Srpske okončano je rano jutros. Nakon brojnih uvreda, galame i prijetnji razultat je usvajanje nacrta entitetskog izbornog zakona. No, dok se prijeti izbornim zakonom, poziva se na donošenje državnog izbornog zakona. Paradoks, dvostruka igra, secesija ili kompromis?

U pola tri po noći, bez podrške opozicije, sa 45 ZA, usvojen je Nacrt izbornog zakona Republike Srpske. Njime se predviđa održavanje lokalnih i svih izbora za nivo entiteta mimo CIK-a BiH, pod patronatom RIK-a.

“RS mora da provede izbore po svom zakonu. Te izbore sigurno jedan dio zapadnih zemalja koji se predstavljaju kao međunarodna zajednica neće priznati. Situacija oko Suda će se razvijati tako da ćemo ga morati odstraniti iz našeg pravnog života. Teška odluka, teška. Da li oni mogu da spriječe naš proces samostalnosti, ne mogu. Da li će nam biti lako? Neće. Da li imamo prijatelje, ja vam garantujem da imamo prijatelje”, poručuje Milorad Dodik, predsjednik RS (SNSD).

Dok je na 12.Posebnoj sjednici SNSD-ova većina izglasala nacrt izbornog zakona RS, samo dva sata ranije-na 11.u ponoć u zaključku je inicirala donošenje izbornog zakona BiH. Zbog svega u iskrenost Milorada Dodika dio poslanika ne vjeruje.

“Vi gurate izborni zakon i to u nacrtu. A nećete da ga gurnete u prijedlogu, želeći da manipulišete. (Stevandić: Nije majka klela Muju što se kockao, nego što se vadio). Tako je”, zaključuje Nebojša Vukanović, šef kluba poslanika Liste za pravdu i red.

Opširnije u prilogu Snežane Mitrović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare