Parlamentarka BiH: Sudovi često imaju tendenciju da budu jako blagi prema počiniteljima i daju minimalne kazne, tražila sam odgovor od VSTV-a

Vijesti 24. sep 202418:43 0 komentara
Pixabay

Zastupnica Naroda i pravde u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Mia Karamehić Abazović kritikovala je kaznenu politiku sudova i malu kaznu izrečenu u slučaju bluda nad maloljetnim djetetom. Gostujući u Danu uživo, kazala je kako je uputila poslaničko pitanje VSTV-u jer, ističe, za krivična djela femicida i nasilja u porodici postoji tendencija sudova izriču kazne koje su u donjem dijelu spektra, bliže minimalnom ili minimalne.

“Ovo je omogućeno zato što je zaprijećena kazna federalnim zakonom od šest mjeseci do pet godina i vlro često sudovi imaju tendenciju da budu jako blagi prema počiniteljima. Naši parlamentaraci u PFBiH ćemo raditi na tome i to svi shvatamo da se mora promijeniti i radit ćemo na tome, pogotovo se treba promijeniti dio koji se tiče krivičnih djela protiv spolne slobode i morala – da se ukine mogućnost zamjene zatvorske kazne novčanom”, rekla je Karamehić Abazović za N1.

Istakla je kako se Sud u slučaju Moamera Kasumovića trebao objaviti presudu jer je to bilo u interesu društva.

“Dobra je stvar što je konačno usvojen zakon za registar pedofila i što će ustanove koje rade s djecom morati provjeravati ljude koje zapošljavaju u tom registru”, navela je.

N1

Na konstataciju da Registar pedofila javan u SAD-u i da vlasti, ako osuđeni pedofil mijenja mjesto prebivališta, obavještavaju stanovnike da im u susjedstvo dolazi seksualni prijestupnik, zastupnica ističe kako to nije slučaj u Evropskoj uniji i zemljama Evrope koje nisu u EU.

“U Evropi to zabranjuju evropski standardi, mi ih nismo pisali, to je nelogično za nas kao društvo koje dolaze iz drugačijeg sistema. U svim zemljama Evrope registri su ograničeni na službena lica”, kazala je.

“Nešić precijenio svoje mogućnosti”

Na najavu ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenada Nešića da će blokirati rad Parlamenta BiH i Vijeća ministara zbog propalog imenovanja direktora SIPA-e, Karamehić Abazović ističe kako “postoji mogućnost da je ministar precijenio svoje mogućnosti.”

“Ministar Nešić ne odlazi iz SNSD-a, možda se referirao na svoju stranku – to je taj domet”, dodala je.

Pohvalila je i ministra finansija i trezora Bosne i Hercegovine Srđana Amidžića koji je najavio usvajanje izmjena zakona za ukidanje PDV-a na kupovinu prve nekretnine. Navela je kako je bilo mnogo zahtijeva za to i ranije, ali da je tim na čelu s njima prošao cijeli proces sa UIO s obzirom da će taj proces koštati državu veću količinu novca.

“To su potrebne stvari, i ne smiju biti populističke. To je proces koji traje preko godinu dana. Korisno je što je neko iskoristio predizbornu kampanju i na ljude tako izvrši pritisak da se napravi konstruktivno rješenje. Ljudi su sjeli, radili godinu dana i sada će biti upućeno u proceduru”, navela je.

S obzirom da su Dom naroda kroz koji će ovaj zakon morati proći nazvali “groblje zakona” jer zakoni ostanu neusvojeni, pitali smo Karamehić Abazović da li je realno očekivati da i ovaj zakon “propadne”.

“Oni imaju tri poslanika u Domu naroda i ova trakavica sa Snežanom Novaković Bursać još nije završena, ali mislim da ministar ne bi napravio budalama sebe, kolege i svoju stranku ako nije u stanju da osigura tri ruke direktno iz svoje stranke da prođe zakon”, istakla je.

“Ako ne bude BHT-a, neće biti ni FTV ni RTRS”

N1

Na pitanje planiraju li nastaviti rad na ispunjavanju prioriteta, odgovorila je: “U BiH je nažalost predizborno vrijeme nikad mjesec dana kampanje uvijek minimalno pola godine i koliko god frustrirajuće bilo, onda se stranke pozicioniraju i kreiraju tenzije da bi se pridobilo stranačko tijelo. Mislim da će se u oktobru mnoge stvari riješiti na pozitivan način.”

Komentirala je i najavljenu licitaciju – prodaju imovine BHRT-a a prema presudi Općinskog suda u Sarajevu te uputila oštru poruku upravama RTRS-a i FTV-a: “Morate biti svjesni, ako ne bude BHT-a, neće biti ni vas.”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!