Partizansko groblje među sedam najugroženijih spomenika u Evropi (VIDEO)

Vijesti 14. apr 202320:17 0 komentara

Nakon što se u januaru ove godine, Partizansko spomen groblje našlo među 11 najugroženijih lokaliteta kulturne baštine u Evropi, Evropa Nostra i Institut Evropske investicione banke objavili su da je djelo Bogdana Bogdanovića sada uvršteno u spisak sedam najugroženijih spomenika i lokaliteta kulturne baštine u Evropi za ovu godinu, te samim tim je steklo pravo na bespovratnu pomoć za obnovu u iznosu od 10 hiljada eura. Iz Udruženja antifašista Mostara ne odustaje od zahtjeva da se ovaj spomenik trajno zaštiti, kao i da se oni koji godinama rade na njegovom skrnavljenju konačno kazne.

Na današnji dan prije deset mjeseci, posjetitelje Partizanskog groblja dočekao je šokantan prizor. Polomljene i razbacane ploče s imenima poginulih antifašista, koji i danas svjedoče prisustvu mržnje i fašizma u ovom gradu. Antifašiti ogorčeni, jer vrijeme prolazi a počinitelji još uvijek nisu pronađeni.

S obzirom na to da ni nakon deset mjeseci nema nikakvih informacija o počiniteljima iz UABNOR-a Mostara kažu da ih to navodi na sumnju da u ovom slučaju postoje političke opstrukcije pa istraga namjerno tapka u mjestu, kao i prethodnih trideset godina.

U MUP-u pak kažu pomaka u istrazi ima, te da zbog toka istrage u javnosti nema novih informacija.

U međuvremenu ružna slika s Partizanskog groblja obilazi Evropu i svijet. Našao se na popisu sedam najugroženijih spomenika u Evropi, zbog čega će za sanaciju dobiti 10 hiljada eura. Nominatori za ovaj program kažu prvi korak će biti izrada plana upravljanja Partizanskog groblja, kako bi se sistemski ušlo u rekonstrukciju i revitalizaciju ovog spomenika.

Iako se nije našao na baš slavnoj listi, dobar je to kaže početak ka njegovoj revitalizaciji, jer Partizansko groblje nije samo maestralno djelo Bogdana Bogdanovića već i mjesto s kojim su se intimno povezivale generacije građana.

Dok je cijeli proces neophodne revitalizacije još uvijek neizvjestan, građani Mostara nadaju se da će skrnavljenje spomenika jednog dana prestati te da će ponovo postati oaza mira na kojem će neke nove generacije stvarati lijepe uspomene.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!