Patrijarh Porfirije: Da se što prije uspostavi mir i prestane stradanje

Vijesti 24. apr 202207:30 0 komentara

Patrijarh srpski Porfirije ukazao je u vaskršnjoj poslanici na sveopštu krizu u svijetu, sukobe u Ukrajini i druge konflikte, te pozvao na mir i ljubav, ističući da je svaki rat poraz ljudskog dostojanstva.

U poslanici srpskog patrijarha i svih arhijereja Srpske pravoslavne crkve ističe se da je osjećaj odgovornosti danas posebno naglašen zbog sveopšte krize u svijetu i činjenice da se plamen oružanih sukoba u Ukrajini pridružio onim drugim mjestima na planeti gdje postoji konflikt među državama, narodima i vjerama.

Saosjećamo i sastradavamo sa svim pravoslavnim hrišćanima, braćo i sestre, sa svim ljudima ovog sveta, gledajući kako se sukobi na ukrajinskom tlu i širom vaseljene još više produbljuju”, navodi se u poslanici, koju je pročitao patrijarh Porfirije. 

U poslanici se ističe da smo sazdani kao jedan i jedinstven ljudski rod i pozvani da budemo jedno.

“Stoga se vaskrslom Gospodu molimo da se što prije i bezuslovno uspostavi mir, prestane stradanje i da se svi izbjegli vrate u svoje domove. Svaki rat bilo gde i bilo kada proizvodi samo gubitnike i poraz je ljudskog dostojanstva, i sramota svakog čovjeka kao ikone Božje”, poručuje se u poslanici.

U poslanici se upozorava da, dok se na mnogim mjestima u svijetu vode bespoštedni ratovi, najviše stradanja podnosi običan čovjek.

“Šta ćemo mi iz topline naših domova reći onima koji su razornom stihijom odvojeni od svojih najbližih i rasuti po tuđini, kako zapjevati pashalnu pjesmu kada je među nama toliko gladnih i žednih pravde. Neka nas u odgovor na ova pitanja povede sam Hrist, čije carstvo nije od ovog sveta”, navodi se u poslanici.

Patrijarh Porfirije pozvao je u vaskršnjoj poslanici ljude da budu okrenuti ljubavi.

“Budimo svjesni da nas iskonski metodi obmane strastima i strahovima u zloupotrebi masovnih medija mogu lako učiniti ljudima porobljene svijesti i prigušene savesti, tuđinima svom nebeskom naznačenju”, navodi se u poslanici. 

Patrijarh Porfirije ističe da se potrebno čuvati “prividne sigurnosti globalnog mravinjaka” koji čovjeka želi učiniti bezličnim i pritvorenikom samodovoljnosti, te upozorava da vrijeme provedeno u ubjeđenju da se virtuelnim svijetom nezdravog umišljanja i konzumacijom dobara može zadobiti istinsko blagostanje, znači biti osuđen na život bez dostojanstva i slobode.

“Neka nas od toga sačuva duboka vjernost krsno vaskrslog svetosavskog srpskog naroda i neka nas ka vječnom smislu vodi naše novozavjetno kosovsko opredjeljenje.. Zemaljsko je za malena carstvo, a nebesko uvijek i dovijeka!”, poručuje se u poslanici. 

Patrijarh srpski poručio je da su besmrtna djela samožrtvene ljubavi prema Bogu i otadžbini pokazali mnogi naši ljekari i zdravstveni radnici koji su se našli na teškim i odgovornim dužnostima.

“U vaskršnjoj radosti sa osobitom pastirskom brigom upućujemo očinske pozdrave i molitve sestrama i braći u otadžbini i rasijanju, gde god žive pravoslavni Srbi, a posebno na Kosovu i Metohiji – našoj duhovnoj i nacionalnoj kolevci, poručujući im da znamo njihova iskušenja i borbe, ali da će njihova majka Crkva uvijek biti uz njih kao i do sada. Danas smo duhovno i molitveno sa svima vama”, ističe se u poslanici.

Patrijarh Porfirije je poželio da svaki pravoslavni dom bude obasjan svjetlošću vaskrslog Hrista.

“Srećan i blagosloven ovaj dan u koji smo se rodili za život večni sa željama i molitvama vaskrslom Hristu želimo svako istinsko dobro i pozdravljamo najradosnijim pozdravom Hristos vaskrse, vaistinu vaskrse!”, navodi se u vaskršnjoj poslanici. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!