PDP i HRS predstavili zajedničke izmjene Izbornog zakona: Korupcija počinje krađom glasova

Vijesti 13. nov 202313:37 3 komentara
HRS i PDP

Predsjednik PDP-a, Branislav Borenović održao je sastanak s predsjednikom HRS-a, Slavenom Ragužom. Razlog sastanka nije političke prirode, nego radi transparentnosti borbe protiv korupcije, kažu učesnici.

Rezultat je aktivnosti koje dvije stranke provode proteklih mjeseci, a idu u smjeru stvaranja političkog pritiska na usvajanje tehničkih izmjena Izbornog zakona. Namjera je da se uvede skeniranje otiska prsta, skeniranje biračkih listova te elektronsko brojanje na izborima.

“Prošli Opći izbori su u povijesti BiH bili najkorumpiraniji. Izbori koji su kao nikada do sada ukrali demokraciju. Nećemo ništa izmisliti kada kažemo da svaka korupcija u BiH počinje i završava na izbornim krađama. Lokalni izbori 2024. će biti uzaludni ako se u ovoj neizbornoj godini ne usvoje tehničke izmjene Izbornog zakona. Mi smo sačinili jedan prijedlog s kojim ćemo ići svim političkim strankama u oba entiteta i tražit ćemo da prihvate ono što je napisano ovdje”, naveo je Slaven Raguž.

Neizborna godina je šansa za uvođenje modernih tehnologija.

“To su ključni preduslovi da se konačno uđe u izbore sa poštenim namjerama. U moru priča oko brojnih prioriteta, mislimo da je ovo prioritet broj jedan, kojim bi se otvorio put da sačuvamo ovo društvo, na određenim demokratskim vrijednostima u kojima svaki glas vrijedi. Ovo što smo mi kao dvije političke partije uradili, nema nikakav politički prizvuk. Ovo je naš poziv da svi zajedno ovo usvojimo. Ovo su suštinske i najpotrebnije izmjene”, zaključio je Borenović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare