Pećanin: Ako se bez potpisa Lende formira Vlada, to je grubo kršenje Ustava FBiH

Vijesti 05. apr 202320:55 1 komentar

Gostujući u Pressingu, advokat i novinar Senad Pećanin, osvrnuo se i na pokušaje formiranja Vlade Federacije BiH i odluku potpredsjednika FBiH Refika Lende (SDA) da ne potpiše imenovanje Vlade.

“Uvjeren sam da Lendo neće potpisati. Reći ću ono što nije popularano među onima koji na bilo koji način žele formiranje vlasti, mislim da on ima ustavno i zakonsko pravo da to ne učini”, kaže Pećanin.

Dodaje da je lijepo formirati Vladu na vrijeme, ali ne na način da se grubo krši Ustav FBiH i da se Vlada izabere bez obzira što Lendo neće staviti potpis.

“Predsjednica federalnog parlamenta iz Naše stranke je najavila da će sazvati Skupštinu i staviti prijedlog na glasanje, to bi bilo drastično kršenje ustava FBiH poslije kojeg je sve moguće. Vjerovatno bi uslijedili krivične prijave i put u pravnu anarhiju i onda je nebo granica”, kaže Pećanin.

Mišljenja je da je visoki predstavnik Christian Schmidt napravio katastofalnu grešku prvobitnom intervencijom i vremenu u kojoj je donešena.

“On je svojim odlukama u povlašten položaj doveo HDZ i učinio je sve da njima preda ključeve formiranja vlasti i u FBiH i na nivou države. Učinio je to na diskriminatorski način. Ojačao je ne samo HDZ, nego i SDA. Čitavo žarište političkog preimućstva bacio je na teren etnonacionalističkih vladajućih stranaka stvarajući u startu da se građanske stranke diskriminisane i praktično onemogućene”, kazao je.

Pećanin: Sebija Izetbegović morala biti među optuženima u slučaju “Respiratori”

Kaže da je jedini način da se Schmidt izvuče sa što manje blama iz čitave situacije jeste nova intervencija koja će biti nužna, ali na način da to bude trajno rješenje.

“Trajno rješenje koje će promijeniti Ustav FBiH i Izboni zakon na način da za imenovanje Vlade FBiH bude dovoljan potpis dva člana, potpredsjednika ili predsjednika kao na nivou države. Tome se protivi HDZ i to protivljenje je politički licemjerno i nekorektno. Oni bi željeli da Schmidt inrerveniše samo za ovaj slučaj plašeći se da bi u nekoj drugoj konstalaciji nakon nekih izbora njihov predstavnik bio u manjini. Ukoliko mu to pada na pamet da učini dao bi još dodatnog osnova za tvrdnju da on ovdje ima neku drugu misiju od one formalno-pravne koju ima misija OHR-a.”

Komentarisao je i izjavu predsjednika SDA Bakira Izetbegovića koji je stao u odbranu bivšeg direktora OSA-e Osmana Mehmedagića.

“Bivši direktor OSA-e je bio u punoj funkciji porodice Izetbegović i SDA i to je razlog što se našao na crnoj listi SDA. Prema mojim informacijama iz američke administracije, takva odluka se donijela po mišljenju različitih agencija. I među njima je bilo onih koji su bili zadovoljni saradnjom sa gospodinom Mehemdagićem. Da se njih pitalo, u tom među-agencijskom razmatranju, on ne bi bio crnoj listi. Ali, skrivanje kriminala SDA koštalo ga je sankcija”, zaključio je Pećanin.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare