Pećanin: Srbija je ugasila identitet Crne Gore, sljedeća je BiH

Vijesti 05. apr 202321:05 1 komentar

"BiH i Crna Gora nisu više prioriteti američke administracije" rekao je advokat i novinar Senad Pećanin gostujući u Pressingu ističući da je njihov priritet vanjske politike prema Zapadnom Balkanu sporazum o međusobnom priznavanju Srbije i Kosova.

“Amerika ima različite slojeve interesa na Balkanu. BiH ima nesreću kao Crna Gora da je ključni prioritet u različitim slojevima interesa Amerike na Balkanu postizanje sporazuma Kosova i Srbije . Vrlo brzo će shvatiti dubinu svoje zablude. Popuštanjem Aleksandru Vučiću i žrtvovanjem Crne Gore, žele ga prinuditi da potpiše taj ugovor o priznanju Kosova”, kaže Pećanin.

Pećanin ističe da se njima čini da je izlaz za BiH moguć jedino u sklopu šire regionalne platforme. Na našu žalost, kaže Pećanin, SAD su promijenile softver prema Balkanu. Kao tri ozbiljne države vide Srbiju, Hrvatsku i Albaniju. BiH treba da bude ona nad koju će vlast imati Beograd i Zagreb i da je to pogubno za Zapadni Balakan, za BiH.

“Ostaće teritorija koja se u odnosu na interese Hrvatske i Srbije odnosi kao odnos Rusije na teritoriju Bjelorusije”, kaže.

Dodaje da su prošla  vremena kada je BiH bila prioritet američke vanjske politike.

“Ne mislim da je BiH neprijatelj Amerike. Međutim, okrenuo bih čitavu stvar. U čemu je odgovornost Sarajeva prema stavu SAD u odnosu na BiH. Pouzdano znam da je ambasador BiH u UN-u Sven Alkalaj tražio i molio od Predsjedništva BiH, ministarstva vanjskih poslova, da realizuje projekte inicijative i ideje koje njemu traži State Department, i nije bilo odgovora. Te funkcije su imali iz SDA i sada se žale što Amerika mijenja politku prema BiH. Šta je Sarajevo radilo svo ovo vrijeme. Nikakve inicijative prema SAD nismo imali. Upozoravani smo na korupciju, da se bošnjacki vrh vezao za Erdogana, pa podršku Muslimaskoj braći Bakira Izetbegovića. Danas Vućič ima bolje odnose sa arapskim svijetom nego mi. Pa sva kapitalna ulaganja su iz Kine i Turske u BiH. BH Telecom, kada čitav zapadni svijet gasi Tik Tok kupuje mrežu od Huaweija. Zar mislite da to niko u SAD ne prati. Kad iranski dronovi ubijaju ukrajinske civile, Bisera Turković prima ministra vanjskih poslova Irana u Sarajevu i Amerika neprijatelj”, kazao je Pećanin.

Dodika štiti Rusija

Pećanin kaže da ključevi podrške Miloradu Dodiku leže u Beogradu i pokušavajući da odobrovolje Vučića jeste rezanje potpore koju je Dodik imao svih ovih godina iz Begrada.

“Sada među njima postoji jaz. Kada je zadnji put spomenuo otcjepljenje, Vučić ga je otresao i rekao da je to vrijeme otcjepljenja prošlo. Dodika sada čuva Rusija. Ishodište tog problema će biti ishodište sporazuma Zapada i Beograda. Ako bi “de facto” priznali Kosovo, onda bi Dodik ostao bez podrške i otišao u paketu. Ako ne bude sporazuma, Beograd će korisiti Dodika kao ucjenu i protutežu”.

Nakon što je Jakov Milatović postao novi predsjednik Crne Gore, Pećanin je mišljenja da se Crna Gora vratila u prošli vijek.

“Crna Gora preživljava dramtične trenutke. Nešto slično kao iz 1918. kada su izgubili identitete i kraljevsku porodicu. Srbija je ukinula njihov identitet. Sada se to dešava. Zemlja koja je priznala genocid u Srebrenici, koja je osudila angažman svojih državljana u agresiji na BiH, koja je ušla u NATO, koja nema sprova sa komšijama, vraćana je u decenije prošlog vijeka. Vladajuća velikosrpska ekspozitura u Crnoj Gori može sada promijeniti karakter državnosti. Slijedeća je Bosna i Hercegovina.”, zaključio je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare