Pećanin: Trojka je ucijenjena. Ključni problem je neznanje, NiP nastavlja ono što je započela SDA

Vijesti 08. feb 202408:07 0 komentara

"Trojka je ucijenjena (od HDZ-a i SNSD-a, op.a.), ali to nije krenulo od danas. Imao sam priliku razgovarati s jednim čovjekom koji poznaje ekonomski krvotok FBiH i kaže da je to ustaljena praksa od prve Vlade FBiH kada je bio ministar HDZ-a Drago Bilandžija. Kaže da su SDA ministri prihvatili takvu praksu rada Vlada. Ako na dnevni red dođe tačka po kojem se treba složiti daje 2+2=4, odluka koja nema etnički predznak i korisna je za građane FBiH, uslov da bi glasali HDZ-ovi ministri je bio da bošnjački ministri glasaju da je 2+3=6. To su bili najčešći kriminalni interesi HDZ-ovih tajkuna. Sada se vraćamo da bi interes BiH bila EU, morate istjerati strance iz Ustavnog suda BiH i donijeti izborni zakon suprotan svim presuda Evropskog suda i preporuka Venecijanske komisije", rekao je Senad Pećanin u Pressingu.

Ivo Komšić kaže da je Schmidt odmakao Čovića od Dodika?

Ostao sam šokiran time što je rekao. Ako je u stanju da pred svima nama i cijelom javnosti kaže da je savez koji godinama funkcionira savršeno da razorio Schmidt, onda sam ja iznenađen. Jednako kao što imamo advokatisanje Komšića i niza javnih aktera koji bezrezrevno podržavaju visokog predstavnika čak i u odlikama koje su nespojive s minimumom demokratskih standarda bilo gdje u svijetu, mislim na jednodnevnu suspenziju Ustava FBiH ili izmjenu izbora delegata u Dom naroda FBiH. Išao je u korist HDZ-a. Deblokirao je FBiH, ali na koji način?! Da je tu odluku uveo kao trajnu, onda ok. Ali je suspendovao Ustav FBiH na jedan dan zato što se HDZ boji mogućnosti na 2026. godine da bude u manjini. SDA je krajnje licemjerna jer je njhiov prredsjdni potpisao dokument u kojem prihavat legitimno predstavljanje. Ali sada NiP nastavlja ono što je započeo SDA.

Čović i danas vraća Trojku na dogovor iz Laktaša, kaže “snimali smo”.

Sve i da će biti ostvaren taj glavni cilj, formalni početak pregovora sa EU, ukoliko je cijena urušavanje Ustavnog sud BiH kao još jedine kredibilne institucije zahvaljujući prisutvu međunarodnih sudija, betoniranje etničkih podjela kroz legitimno predstavljanje, a imajući u vidu da na ulazak BiH u EU je futur 2… 2147. je godina u kojoj bi BiH po ovom tempu mogla ući u EU. To je opasno kockanje s državom BiH da mi je neshvatljivo. Prije na više od mjesec dana, kada je procurilo da bi Trojka mogla pristati da ne bude stranaca u Ustavnom sudu, Konaković je dao izjavu, rekao je ‘da, ja sam za odlazak stranih sudija, ali mogu otići dan prije ulaska BiH u EU’. Onda imamo sastanak u Bakincima. SDA je u pravu. Znam da moraju razgovarati s njim, ali zar mu moraju ići na noge. Trojka se pokazuje kao nedorasla Čoviću i Dodiku. Dan nakon šute kada se objavi šta je dogovoreno u Bakincima.

Šta sada Trojka može?

Ne ići i tvrditi da treba ukinuti sankcije Dodiku. Treba Evropljanima i SAD-u reći o čemu se radi, ‘mi smo spremni, oni nisu’. A ne pristati na urušavanje Ustavnog suda BiH i etničko betoniranje uz punu diskriminaciju bošnjačkog naroda kroz promjene izbornog zakona i etničko glasanje. Ključni problem je neznanje. Konaković nastavlja gdje je Bakir Izetbegović stao. Rekao je da Hrvati trebaju imati pravo da izaberu svog člana Predsjendištva. To pravo ne postoji ni za Bošnjake, ni za Hrvate ni za Srbe. On ne poznaje Ustav BiH. Ako ne znaju to, to je direktan put u propast. Ne samo grubim nastrajima Dodika i Čovića već i saučesništvom stranaka Trojek. SDA i DF rade što radi svaka opozicija, ali toliko prostora svojom nekompetentnošću stranke Trojke ostavljaju prostora.

Kritike su upućene Čoviću, da li je on naredni lik na crnoj listi? Šta mu daje snagu da se usprotivi Amerikancima?

Podrška istih krugova koji ga kao sada pritiskaju i kao prijete. Sattler je Čovića nazvao šampionom evropskih integracija, Schmidt je ispunio sve želje Čovića kada je u pitanju formiranje vlasti u FBiH. Sada kada su shvatili da je njihova politika prema BiH doživjela bankrot, sada se sjetili crne liste. Ona nije beznajačna, ali je ne treba precjenjivati. Nisu li stranke Trojke glasale za Marinka Čavaru koji je na crnoj listi, a Amerikanci nisu pravili problem da bude izabran. To su simobličke geste. Mi smo anestezirani kao javnost.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!