Pećanin u Pressingu: Pred BiH je mogući scenario podjele zemlje poput Kipra

Vijesti 07. feb 202422:10 0 komentara

Advokat i novinar Senad Pećanin u programu N1 je rekao da bi najgori scenario koji bi se mogao dogoditi u Bosni i Hercegovini podjela zemlje po modelu Kipra, nakon čega će se tek "umiješati međunarodne snage NATO ili EUFOR i pokušati konzervirati stanje".

Pećanin na ovo upozorava dodajući da Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a i Republike Srpske, ima jasnu strategiju kako će na liniju razgraničenja izvesti policiju.

“Mislim da BiH postoji vrlo neizvjesno vrijeme u kojem ja ni malo ne isključujem mogućnost konačnog realiziranja prijetnji o otcjepljenju koje izriče Milorad Dodik”, rekao je Pećanin u Pressingu na N1.

“Ovdje ćemo imati situaciju da neće biti rat po uzoru na 90-e godine, ali će biti, ironično kažem, da vjerujem Dodiku da nije za rat, ali jeste za otcjepljenje – imamo jasnu strategiju da će na liniju razgraničenja izvesti policiju, rezervni sastav, lovačka društva i dobrovoljce i to će biti ključni trenutak”, dodao je novinar i advokat Pećanin uz tvrdnju da neće doći do etničke podjele bez rata, već da će doći do sukoba i incidenta koji će odnijeti ljudske živote.

“Najgori scenario je da će se tek tada umiješati međunarodne snage NATO ili EUFOR i pokušati konzervirati stanje na način kako je to urađeno s podjelom Kipra. Imat ćemo plave šljemove koji će biti zaštitnica onoga što je RS otela od teritorije. Bit će to vještačka država koja će biti održava od pomoći Srbije, Rusije, Kine, a s druge strane će biti obećavanje mrkve kao što je ulazak u EU”, dodao je Senad Pećanin.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!