Pehar podnio ostavku, na pozive na odgovara ni on – ni ministar Mandić

Vijesti 21. maj 202119:04 > 22:14 2 komentara

Davor Pehar, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH podnio je neopozivu ostavku. Ne slaže se sa politikom nabavke vakcina protiv covida-19, a sporna mu je i činjenica da ih nema dovoljno u Federaciji BiH. Sa onim koje su do sada stigle, pojedini medicinski radnici manipulišu. Za to vrijeme epidemiolozi upozoravaju, neophodno je zaštiti se, moguća je pojava novih sojeva.

Izbjegavao je novinarska pitanja, a kada da bi se pojavio pred kamerama, nije bilo lako objasniti zašto vakcina nema.

Više se puta u javnosti pojavljivala informacija da upravo Pehar ne želi porpisati nabavku. Iz Zavoda su odgovarali da to ne mogu učiniti bez potrebne dokumentacije. Danas, neopozivo, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH podnosi ostavku.

Pehar – ostavka iz moralnih razloga

“Prim. dr.Davor Pehar je Upravnom vijeću Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH podnio neopozivu ostavku na mjesto ravnatelja ove ustanove, uz obrazloženje da zbog nedovoljnih količina cjepiva protiv COVID-19 koja su na raspolaganju građanima Federacije BiH, kao izbog neslaganja s politikom nabavke cjepiva direktnim putemza koju ga je ovlastila Vlada Federacije BiH, iz moralnih razloga više ne može obnašati ovu funkciju”, saopšteno je iz ZZJZ FBiH.

Po zakonu, Zavod na čijem je čelu Davor Pehar bio zadužen je za imunizaciju, podsjeća premijer FBiH, no Peharova ostavka, kaže Novalić, neće uticati na nabavku vakcina, pošto su, kako premijer FBiH navodi, odlučili da posljednji koji će reći od koga i kako se nabavljaju vakcine bude Parlament FBiH.

Novalić: Nije podnio pritisak javnosti

“Pehar nije podnio pritisak javnosti kada je u pitanju nabavka vakcina, što je najvažnije pitanje u društvu danas već je dugo to tako. Gospodin Pehar očigledno nije izdržao taj pritisak. Moramo priznati da se na tim mjestima moraju nalaziti hrabri ljudi koji u vremenima kao što su ova, moraju rizikovati, raditi taj posao za koji su zaduženi”, izjavio je Fadil Novalić, premijer FBiH.

Iz Ministarstva zdravstva danas, samo kratko, procedura je u toku. Resorni ministar Vjekoslav Mandić, kao i Pehar, ne odgovaraju na pozive. Danas bez objašnjenja šta dalje. Ko će staviti potpis, ako konačno dođe do dogovora o nabavci vakcina.

Kao što i Pehar navodi, vakcina nema, a one koje su stigle, bar dio njih u Kantonu Sarajevo korišten je za malverzacije. Kantonalni ministar Vranić, informaciju o tome uputio je direktorima zdravstvenih ustanova na postupanje.

Vranić: Malverzacije

“Od ovih 20.000 mi smo možda otkrili nekih 60-70 zloupotreba. Otkrili smo na kojim vakcinalnim punktovima, i u koje vrijeme se to dešavalo, Tu je bilo više članova jedne strukture, prijatelja, rodbine, nije se dešavalo na svim punktovima, nego na dva, tri punkta”, pojasnio je Haris Vranić, ministar zdravstva KS.

I dok se čeka na vakcine, epidemiolozi upozoravaju na moguću pojavu novih sojeva virusa korona, zbog čega je neophodno, nove, relaksiranije mjere, strogo primjenjivati.

“U Kriznom štabu KS, profesorica Poljskić je napravila potrebnu opremu tako da će moći, vrlo brzo, za par dana moći će da izolira ovaj indisjki soj koji nas najviše zabrinjava. Moram reći da je ta ista profesorica prva napravila studiju i da je potvrđeno da su od 100 pacijenata 83 imala britanski soj virusa”, rekao je epidemiolog Ednan Drljević.

Do sada su BiH stigle vakcine iz više donacija, stigao je i dio vakcina narućenih preko COVAX mehanizma, za to vrijeme nije stigla niti jedna direktno nabavljena vakcina za FBiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare