Penzioneri dali rok Vladi FBiH do trećeg oktobra: Ovo su njihovi zahtjevi

Vijesti 14. sep 202415:08 0 komentara
Shutterstock

Penzioneri u Federaciji Bosne i Hercegovine dali su rok Vladi FBiH do trećeg oktobra da ispuni njihove zahtjeve te ukoliko do toga ne dođe slijede masovni protesti.

Najniža penzija u Federaciji BiH isplaćena u augustu iznosila je oko 573,53 KM, zajamčena je oko 684,48 KM, najviša 2.867,65 KM.

Prosječna penzija čiji je broj korisnika najveći iznosi oko 723 KM.

Kolika bi trebala iznositi najniža penzija da bi se moglo dostojno živjeti i preživjeti, penzioneri komentiraju:

“Idemo na pregovore. Minimalni zahtjevi su: Vanredeno usklađivanje penzija najmanje za sedam posto, sa primjenom od prvog oktobra. Da Vlada intenzivira rad na izmjenma i dopunama Zakona o PIO-u, da Vlada FBiH realizuje obećanja koja je ona dala na zadnjem sasatanku 11. juna a oni su: Jednokratna novčana pomoć, obećanje da će pomoć biti data, pomoć za liječenje i rehablitaciju penzionera”, rekao je Redžo Mehić iz Saveza penzionera u FBiH.

Podsjećamo, penzioneri su pisali peticiju Vladi FBiH za povećanjem penzija koja će biti predata u utorak za kada je najavljen sastanak federalnih zvaničnika i predstavnika Saveza penzionera u FBiH.

Na kraju, penzioneri jasno poručuju da ukoliko ne budu ispunjeni njihovi zahtjevi oni će trećeg oktobra organizirati masovne proteste.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!