Penzioneri u FBiH samo petog u mjesecu kupuju više i kvalitetnije: Na pomolu protesti?

Vijesti 05. jun 202416:04 2 komentara

Gužve ispred banaka znak je da su penzioneri podigli svoje penzije u Federaciji Bosne i Hercegovine. Potom tradicionalno slijedi odlazak do pijace i apoteke, kako bi kupili sve što im je potrebno. Takva slika vidljiva je samo nekoliko dana. Ostatak mjeseca provode uglavnom u svojim domovima, iščekujući narednu penziju.

Svaki peti u mjesecu isti je, kaže 83-godišnja Advija Sinanagić. Preuzme svoju minimalnu penziju od 570 KM, plati račune, kupi lijekove i namirnice. Svi ostali dani prolaze u borbi sa egzistencijom.

“Šta ja znam, dođe režija oko 250 KM mislim, i ono što ti ostane razvuci kako znaš i umiješ. Juče sam skuhala buraniju, nisam je jela, ješću je danas i sutra, šta ću. Tako uvijek, nešto dodaš ili oduzmeš”, ispričala nam je Sinanagić.

Sličnu sudbinu dijele i oni sa prosječnom penzijom, koja je od minimalne veća za oko 150 KM. Kažu, kada shvate koliko brzo potroše svoju, pomisle koliko je lakši život onima koji primaju najvišu penziju, od 2.860 KM. A onda se ponovo vrate svojim svakodnevnim problemima.

“Baš gledam neki dan i pitam se ko može da odobri nekome da svaki dan po 10 feninga podižu cijene, ima li ikakav razlog za tih pet ili 10 feninga. A to su ogromne pare u toku godine”, “Ja mogu, hvala Bogu imam, bolje nego uz rat što je bilo, onda sam imao 10 KM, sad imam 500/600 KM, meni je ovako, meni ne treba, ali evo radim”, “Mislim da je to dobro kome ne treba ni da jede, ni da pije vodu, ni da plati režije, to je dobro, te penzije su dobre, da ništa ne potroši čovjek. To je strašno. To ne može biti nekome ni da jede, ne nekome, nego osobi ne može biti ni da jede pet dana, a gdje su režije. To je strašno, u ovoj zemlji je to sve strašno”, mišljenja su nekih od građana koje smo anketirali.

Ali ipak hrana se mora kupiti. Više i kvalitetnije samo petog u mjesecu.

“Danas su svi kupili više nego ovih dana, po kilo, po dva i svašta kupuju. Ostalim danima kupuju po komad – dva, pola kile, kad nemaju šta će, a kad je penzija dobro kupuju. Žale se ponekad, ali ne toliko koliko bi se trebali žaliti”, istakla je prodavačica Muratka Banda.

Bunt je sve veći i i ukoliko ne dođe do izmjena Zakona o penzionom osiguranju Federacije Bosne i Heregovine izvjesni su protesti krajem mjeseca. Glavni zahtjev se odnosi na izmjenu člana koji se odnosi na redovno usklađivanje penzija.

“Zato tražimo da se taj član mijenja, da se umjesto stope rasta bruto domaćeg proizvoda ide na stopu rasta prosječne plate u Federaciji BiH, kako imaju i sve druge zemlje, jer bi to bilo puno povoljnije za penzionere i na taj način bi se omogućilo da bi nama i sada i ubuduće usklađivanje penzija bilo u većem procentu”, pojasnio je Redžo Mehić iz Udruženja penzionera FBiH.

Penzioneri u FBiH traže od nadležnih jednokratnu novčanu pomoć. Neće to riješiti sve njihove probleme, ali će barem ublažiti tešku finansijsku situaciju u kojoj se nalaze. No, još uvijek nije sigurno da li će njihov zahtjev biti ispunjen.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare