Penzionerima ovaj mjesec 100 KM više, koliko će ih to spasiti?

Vijesti 05. aug 202219:09 1 komentar

Višemjesečni ogroman rast cijena, pa blagi pad i stagnacija. Plate svakako nisu rasle. Umjesto toga političari su nas zabavljali pričom o ratu. Možda ovdje vrijedi ona narodna: strpljen-spašen. No, koliko će doista penzionere spasiti 100 maraka, koliko su ih nadležni odlučili ovaj mjesec počastiti.

U novčanicima penzionera ovog mjeseca 100 maraka više. Jednokratna pomoć federalne Vlade. 45% njih prima penziju od 424 KM. Uz 100 KM pomoći na raspolaganju će sada imati 520. Za 31 dan života.

A nije dovoljno prije svega zbog cijena životnih namirnica i energenata. Cijene su toliko porasle da neki penzioneri samo za kupovinu peleta trebaju 6-7 svojih penzija; za hljeb i meso šta ostane. Obično kupuju po jedan proizvod, nerijetko ovise o svojoj djeci.

Dobra vijest je stagnacija cijena. Pileći file je sada 10.75 KM, a prije mjesec bio je preko 13 maraka. I gorivo je malo jeftinije. No, poredeći cijene od prošle godine one su i dalje mnogo veće.

Njihova najveća nada je da cijena grijanja neće biti mnogo veća. Nakon opasnih najava o poskupljenju preko 100% prognoze su sada drugačije.

“Vrlo teško da možemo očekivati da će se cijene svih energenata, uključujući naftu, vratiti na period od prije godinu ili više. Možemo očekivati blagu stagnaciju, ali vrlo teško da će biti cijene kao što smo navikli prethodnih godina. To znači da se moramo posvetiti energijskoj efikasnosti i proizvodnji energije na domaćem nivou”, kazao je Nihad Harbaš, stručnjak za energetiku.

Cijene namirnica veće, penzije i plate brojnih radnika nedovoljne. Primjetan je blagi pad cijena. Kada su rasle to je bilo, kažu građani, naglo i ekspresno.

Kada bh. građanin sada krene u kupovinu zbog porasta cijena računa u svaku marku. Sada je, usljed porasta cijena, za četveročlanu porodicu potrebno preko 2.500 KM. Većina porodica u BiH ima na raspolaganju oko 1.000 KM.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad