Pet godina otkako su su ugašeni životi Selme Agić i Edite Malkoč

Vijesti 10. okt 202109:21 > 11:27 1 komentar
N1

Prošlo je tačno pet godina kako je na pješačkom prelazu u centru Sarajeva nasilno ugašen život dvije studentice - Selme Agić i Edite Malkoč.

 

Selma je imala 21, a Edita 20 godina kada ih je automobilom udario Sanjin Sefić, ostavio ih da leže na cesti i pobjegao. Porodice i prijatelji danas će položiti cvijeće kod Dilozofskog fakulteta u Sarajevu i prisjetiti se osoba za koje su svi imali samo riječi hvale.

Na današnji dan 2016. godine Edita i Selma, najbolje prijateljice i uzorne studentice, su držeći se ispod ruku, pod kiošobranom, prelazile ulice na raskrsnici kod Zemaljskog muzeja u večernjim satima. Sanjin Sefić ih je krećući se brzinom od gotovo 105 kilometara na sat i pritom prošavši kroz crveno svjetlo udario i pobjegao.

Porodice Agić iz Bugojna i Malkoč iz Bosanske Krupe zavio je u crno. Selma je preminula odmah, Edita na KUM-u Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Sefić je pobjegao u Srbiju gdje je uhapšen dva dana nakon nesreće. BiH je isporučen nakon dva mjeseca. Mukotrpno suđenje trajalo je četiri godine. Ročišta su odgađana nekoliko puta, ali je na kraju pravosnažno osuđen na 17 i po godina zatvora.

Njegovo hapšenje ispraćeno je nizom protesta i zahtjevima građana za oštrijim zakonima o saobraćaju s porukom da ovo nije bila nesreća već ubistvo.

Okupljanje je zakazano danas kod Filozofskog fakulteta u Sarajevu s početkom u 12 sati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare