Petar Đokić: Poziv Bošnjacima i Hrvatima na razgovor

Vijesti 24. okt 202115:23 27 komentara
N1

Predsjednik SP-a Petar Đokić rekao je danas da ova partija pruža pomoć i podršku članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lideru SNSD-a Miloradu Dodiku u njegovoj političkoj borbi za "vraćanje nadležnosti Republici Srpskoj".

“Dodik je morao da skrene pažnju na nepravdu koja se sada već dvije decenije čini Republici Srpskoj, otimanjem njenih nadležnosti, prvo kroz ulogu visokog predstavnika, a zatim kroz Ustavni sud, koji svojim odlukama narušava bazne odnose i dostignutu stabilnost u BiH”, rekao je Đokić novinarima u Banjaluci.

On je istakao da SP sarađuje sa Dodikom i razumije njegovu političku borbu, kao i da je stabilan koalicioni partner i da nikada nikoga nije izdao.

“Dodik je dobio podršku naroda sa najvećim brojem ličnih glasova na prethodnih nekoliko izbora i ima odgovornost”, rekao je Đokić.

On je naveo da SP bori da se “Republici Srpskoj vrate prava koja su joj oteta i uskraćena, ali u isto vrijeme i za suverenitet Bosne i Hercegovine”.

“Aktivno učestvujemo u stvaranju politike koja želi da se sve u BiH odvija na bazi pravnih principa i normi, a najvažnija od njih na kojoj počivaju odnosi u državi je Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH”, rekao je Petar Đokić.

On je istakao da je želja i cilj da u okviru toga postoji i djeluje entitet Republika Srpska. “Ne borimo za raspad države, nego za stabilnost i sigurnost u naroda u njoj”, rekao je Đokić.

Đokić je pozvao predstavnike drugog entiteta, prvenstveno Bošnjake, ali i Hrvate, na razgovor o aktuelnim problemima, s ciljem postizanja mira i stabilnosti.

Lider SP-a je izrazio uvjerenje da se dogovor može postići, te da za to ne treba nikakvo posredovanje, nego da to treba da bude izraz težnje svih koji žive u državi.

“Ukoliko se ne odazovu pozivu na razgovor, znači da žele da žive u problemima. Već pet godina imaju duboku krizu u Federaciji BiH, a ovdje se nijedno pitanje ne može gurati pod tepih”, smatra Đokić.

On je dodao da je Republika Srpska aktuelizovala mnoštvo problema, te da o njima želi da razgovara, ali da, ako to druga strana ne želi, mora ići svojim putem, vodeći svoju politiku u najboljem interesu oba entiteta i sva tri naroda u BiH.

Đokić je naveo da je RS uvijek bilo važno i mišljenje i stav Srbije u određenim delikatnim situacijama, te da ga nikada nije potcijenila niti odbacila.

“Naša politička aktivnost i počiva na usaglašavanju političkih stavova sa Srbijom jer ona je i garant Dejtonskog sporazuma i zaštite Republike Srpske”, rekao je Đokić i dodao da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na poseban način brine o ovom bh. entitetu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare