Petritsch u Pressingu: “Dodik je za Rusiju korisni idiot”

Vijesti 24. jan 202417:38 0 komentara
N1 BiH

Bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini i specijalni izaslanik EU za Kosovo, Wolfgang Petritsch u emisiji Pressing govorio je i šta bi Americi i svijetu donio povratak Donalda Trumpa, te kako bi njegov povratak mogao utjecati na odnose EU i SAD.

“Jasno je da bi izbor gospodina Trumpa bio nešto što ne bi bio dobar znak za odnose EU i Amerike, ali svi, uključujući i Milorada Dodika treba da shvate da se ne treba oslanjati na Trumpa. To je važna poruka koju moraju da znaju. Evropska unije je već suverena moć u svijetu politike i ne zavisi više toliko od SAD. Bit će jako snažna poruka ako bude izabran Donald Trump. EU će djelovati ujedinjenije. Rat Rusije protiv Ukrajine, pokazao je i kako je EU  za samo nekoliko dana postupila ujedinjeno protiv Putina. Isto će se desiti ukoliko SAD ili Trump odluče učiniti nešto protiv EU”, kazao je Petritsch.

Potom se osvrnuo na Dodikove najave o “samostalnosti” Republike Srpske.

“Vrlo je teško misliti da bi jedna ta mala državica sa 700 hiljada stanovnika opstala, postala bi nešto bliže Abhaziji i Južnoj Osetiji. Ne bi je niko priznao i bila bi izolovanija. Čak i za Rusiju Balkan je geopolitički predaleko. Rusije će kroz ovaj rat, kakav god njegov ishod bude, postati slabija. I bit će još slabija kada je u pitanju podrška Dodiku ili bilo kom drugom koji želi vidjeti Rusiju u sred Evrope. To se neće desiti. I to mogu garantovati. Uloga Rusije na Balkanu, u središtu Evrope gdje Balkan pripada, nema nikakvog značajnog ruskog utjecaja. Bit će problema, trebat ćemo vidjeti kako prevazići ratnu situaciju u Ukrajini. Trebamo shvatiti i uspostaviti dobre i fer odnose sa Rusijom. Nije sada trenutak da govorimo o tome da će neko poput Dodika na bilo koji način profitirati od Putina i Rusije. Upravo suprotno. Dodik je za Rusiju korisni idiot, a to nije uloga koju bi iko u Evropi trebao prihvatiti”, istaknuo je Petritsch.

Bivši visoki predstavnik u BiH Wolfgang Petritsch odgovarao je u Pressingu na pitanja Amira Zukića o BiH, Evropi i svjetskim žarištima. Kompletan intervju pogledajte u programu N1 večeras od 20 sati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!