Petritsch zabrinut zbog Erdoganovog uticaja u BiH, upozorio na savez Orbana i Dodika

Vijesti 24. jan 202420:40 > 20:53 2 komentara

Austrijski diplomat i bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Wolfgang Petritsch govoreći o negativnim vanjsko-političkim utjecajima na Zapadnom Balkanu i u BiH, osvrnuo se na zloupotrebe turskog predsjednika Recepa Tayippa Erdogana, ali i na Viktora Orbana zbog njegovih veza sa Miloradom Dodikom.

Petritsch je u Pressingu na N1 televiziji poručio na važnost većeg opreza zbog utjecaja autoritarnog turskog lidera Erdogana:

“Zabrinjavajući je vanjski utjecaj Turske u BiH. Turska se sve više udaljava od saveza sa Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskom unijom i to je veliki razlog za zabrinutost. Naravno, odnosi između Turske i BiH su bliski jer postoje kulturne i historijske veze, to je sve u redu, ali dok se ostvaruju u skladu s evropskim standardima i evropskim vrijednostima”, rekao je ugledni austrijski diplomat u programu N1.

Osim toga, brine me i negativan utjecaj Orbana na BiH i čitav region, uključujući i Makedoniju. Gospodin Orban djeluje kao lutka u rukama Putina i pokušava uticati na gospodina Dodika. To je opasnost koju pažljivo treba pratiti. Prijateljstvo Dodika i Orbana neće pomoći Bosni i Hercegovini”, rekao je Wolfgang Petritsch.

Wolfgang Petritsch je komentirao i scenarije prema kojima se BiH promatra kroz “kiparski scenario”.

“Trebamo biti pažljivi kako se više nigdje ne bi ponovio kiparski scenario. Bila je greška da se Kipar prihvati u EU kao podijeljena zemlja, ali ne vjerujem da će Evropsljani dopustiti da im se ponovi neki Kipar niti da se kao takav primi u EU. Bosna i Hercegovina će postati zemlja članica Evropske unije kao suverena država unutar svojih današnjih granica uključujući i Republiku Srpsku”, rekao je za N1 bivši visoki predstavnik u BiH.

Wolfgang Petritsch, rođen 1947., austrijski je diplomata, socijaldemokrat, koji je bio specijalni opunomoćenik EU -a za Kosovo (1997. do 1999.) i Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH (1999. do 2002.)

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare