Pfizer stigao u BiH, vakcinacija iduće sedmice

Vijesti 25. mar 202117:24 > 22:31 3 komentara

Nada za građane Bosne i Hercegovine. Vakcine naručene i plaćene putem COVAX mehanizma počele su stizati. Nešto više od 50 hiljada vakcina u narednim danima trebalo bi biti isporučeno entitetima i Brčko Distriktu.

Prioritet zdravstveni radnici i osobe treće životne dobi. Kada stiže ostatak vakcina od miliona i dvjesto hiljada naručenih, državna ministrica civilnih poslova Ankica Gudeljević nije željela špekulisati.

“Želim da nam svima poželim puno nade i strpljenja kako bi izdržali ovu pošast koja nas je snašla i apelujem na sve građane da se pridržavaju mjera kako bi prevazišli ovo stanje koje je zaista teško. Nadam se da će i vakcine pomoći u tome”, poručuje Gudeljević.

Ambasadori Evropske unije i Velike Britanije, također su bili prisutni na Aerodromu. Vrlo važan dan za BiH – ocijenili su.

 “U ovom teškom periodu koji je još pred nama, u ime međunarodne zajednice mogu reći da ostajemo i dalje uz vas i nastavit ćemo pružati podršku bilo da je riječ o nabavci medicinske opreme, podrške privatnom sektoru i vakcinaciji. Zašto – razlog je zato što niko nije siguran dok svi ne budemo sigurni”, jasna je Johann Sattler, šef EU Delegacije u BiH.

“Podrška Ujedinjenog Kraljevstva i drugih mehanizmu COVAX je stvorila sistem isporuke koji zadržava niske cijene za sve. Ujedinjeno Kravljstvo je do sada izdvojilo 1,3 milijardi funti pomoći za što skoriji završetak pandemije. Od toga 548 miliona funti za sami COVAX. Vakcine spašavaju živote i smanjuju broj hospitalizacija”, kaže Metthew Field, ambasador Velike Britanije u BiH.

Predstavnici UN-a, UNICEF-a, Svjetske zdravstvene organizacije, napominju kako je samo u posljednjih mjesec dana putem COVAX-a, zemljama širom svijeta dostavljeno 35 miliona doza vakcina. Od danas je među tim zemljama i Bosna i Hercegovina.

“Put je bio jako težak, ali sretni smo jer smo dočekali ovaj trenutak. Sada kada su vakcine tu naredni vrlo bitan korak je osigurati da one budu jednako distribuirane onim najugroženijim u državi”, ističe Rownak Khan, predstavnica UNICEF-a u BiH.

“Bitno je da su vakcine sada ovdje i to znači da se može početi sa zaštitom zdravstvenih radnika. I želim svakom zdravstvenom radniku u BiH da čestitam na njihovoj posvećenosti i njezi prema pacijentima”, navodi Fabio Scano, šef ureda WHO u BiH.

“U ime UN-a želim čestitati MInistarstvu civilnih poslova BiH, a posebno ministrici Gudeljević, jer ja znam da su ona i njen tim radili neumorno da osiguraju dostavljanje ovih vakcina danas”, kaže Ingrid Macdonald, rezidentna koordinatorica UN-a u BiH.

Vakcine su tokom dana otpremljene u Mostar, gdje su uskladištene na ekstremno niskoj temperaturi. Vakcinacija Pfizerom kreće već početkom narede sedmice.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare