Pilot Turkish Airlinesa na letu za Sarajevo: Čast mi je prevoziti bh. spasioce

Vijesti 16. feb 202316:24 0 komentara
N1

Prva grupa spasilaca iz Bosne i Hercegovine, koji su tokom protekle sedmice radili na traganju i spašavanju ispod ruševina u zemljotresom razorenim gradovima na jugu Turske, vratila se jučer u Sarajevo.

Spasilački tim Gorske službe spašavanja Novi Grad, koji broji 20 osoba, na čelu sa Fahrudinom Dobračom, aplauzom je jučer dočekan na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, a hrabre spasioce na aerodromu je pozdravio i ambasador Turske u BiH Sadik Babur Girgin.

Kako saznaje novinar Anadolije, vrlo emotivna situacija dogodila se tokom leta na relaciji Istanbul – Sarajevo. Nakon polijetanja iz Istanbula, pilot na ovom letu Durak Senpotuk putnicima je putem ozvučenja predstavio spasilački tim iz Bosne i Hercegovine, te kazao kako mu je čast i privlegija što su bh. spasioci njegovom letu.

Sa nama na letu je spasilački tim iz Bosne i Hercegovine. Moram kazati da je za mene velika čast, zadovoljstvo i privilegija što prevozim ove ljude. Iz dubine moje duše zahvaljujem bosanskom narodu i ovoj ekipi za nesebičan doprinos koji su dali u zemljotresom pogođenim regijama“, poručio je pilot Senpotuk, nakon čega je uslijedio gromoglasan aplauz svih putnika u avionu.

Po slijetanju na Međunarodni aerodrom Sarajevo, pilot Senpotuk se zadržao u kraćem razgovoru sa bosanskohercegovačkim spasiocima.

Nakon pripadnika tima GSS Novi Grad, danas su se iz Turske u Sarajevo vratili i članovi tima GSS Kantona Sarajevo.

Više od 150 spasilaca s područja Bosne i Hercegovine boravilo je proteklih dana u južnim regijama Turske, koje su u ponedjeljak, 6. februara, pogođene razornim zemljotresima (7,7 i 7,6 stepeni po Richteru), sa epicentrom u turskom gradu Kahramanmarasu. Neviđena razaranja pretrpjelo je najmanje deset turskih gradova u tom dijelu zemlje, a prema posljednjim informacija, u zemljotresu je poginulo više od 36.000 osoba. Razorne posljedice zemljotresa pretrpjeli su i sjeverni dijelovi Sirije, gdje je poginulo više od 3.600 ljudi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!