Pismo Majki Srebrenice Milanoviću: Poštujete odluke države koju predstavljate

Regija 08. dec 202108:39 > 10:54 0 komentara
N1

Iz Udruženja Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa" i Udruženje žrtava i svjedoka genocida uputili su pismo predsjedniku Hrvatske Zoranu Milanoviću u vezi sa njegovim izjavama o genocidu u kome navodi da je mnogo puta spomenuo i negirao genocid počinjen nad Bošnjacima u zaštićenoj zoni i pod zaštitom UN u Srebrenici.

Genocid je utvrđen kroz sudske postupke koji su vođeni pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju,taj sud je ,između ostalih,podržala i Republika Hrvatska i ,koliko je nama poznato, još uvijek podržava. Nikada nije povučena saglasnost na saradnju sa navedenim sudom“, istakli su u pismu upućenom Milanoviću.

Također, dodaje se da je pored presude MKSJ,MSP i Sabor Republike Hrvatske, kao najviši zakonodavni organ Republike Hrvatske, usvojio rezoluciju kojom je osudio genocid u Srebrenici.

Poštovani gospodine Milanović, kad već ne poštujete druge, poštujete bar odluke države koju predstavljate“, podcrtano je u saopštenju.

Podsjetimo, predsjednik Hrvatske Zoran Milanović ponovo je prije dva dana rekao da svaki genocid nije isti. Dodao je kako “gospoda iz Sarajeva, to nije službeno Sarajevo već Baščaršija, pokušavaju od svog naroda napraviti žrtvu veću nego što jest i upravo oni licitiraju žrtvama”.

Prije posljednje izjave, Milanović je izjavio i da je genocid u Srebrenici “težak zločin sa elementima genocida”.

“To je rekao i sud ali nijedan sud ne može biti sveto pismo. Nekim ljudima je to dobro leglo, nekim ljudima ili neljudima to nije dobro leglo. 5.000 ili 8.000 ili 80.000 nije isto. Nije isto događa li se u plinskim komorama ili se događa s mačetama. Ne znam kome bi takva moja izjava mogla škoditi“”, kazao je Milanović.

Nakon njegovih izjava o genocidu u Srebrenici uslijedile su brojne reakcije i osude.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!