Pismo patrijarhu Porfiriju: Parohijski dom u centru BL će napraviti ruglo

Vijesti 27. maj 202215:22 > 15:25 1 komentar
N1

Aleksandar Jokić, advokat i aktivista obratio se patrijarhu Porfiriju nakon što je prezentovan novi regulacioni plan centra Banjaluke između Hrama Hrista Spasitelja i Banskog dvora izgradi parohijski dom.

Jokić kaže da je gradnja na tom mjestu nedopustiva.

“Taj dom će potpuno narušiti izgled hrama, zakloniti Banski dvor, uništiti izgled i otvorenost centra grada i napraviti ruglo tamo gdje je bila ljepota. Protiv ovog rješenja glas su digli predstavnici struke, profesori, radnici, građani. Zapravo, niko nije rekao da je ovo dobro. Niko. Građani su se okupili i glasno rekli da su protiv. Pa ko je onda za? Ako je glas naroda smatran glasom Boga, ko ima toliku želju da ide protiv tog glasa? I čime je motivisan da to radi?”, pita se Jokić.

Također, Jokić moli patrijarha Porfirija da se ova gradnja zaustavi.

“Zato Vam i pišem. Molim Vas da utičete na to da SPC ne bude akter u ovoj borbi. U samom centru grada imamo jedan od najljepših hramova, što je rijetkost, nemojmo ga ružiti i činiti stranim tijelom u tom centru. Ostavimo ga da bude jedna od prepoznatljivih građevina iz Banje Luke, vidljiv, lijep i usklađen sa ostalim monumentalnim građevinama. Ne pravimo od njega ruglo i protivnika, ne činimo SPC neprijateljem grada”, naveo je Jokić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare