Pitali smo građane – Da li su za neradnu nedjelju?

Vijesti 23. okt 202420:09 0 komentara

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine je usvojio Prijedlog Zakona o unutrašnjoj trgovini, čija je jedna od najznačajnijih odredbi da nedjelja i praznici moraju biti neradni dani za radnike u trgovini. Zakon je usvojen sa 69 glasova za, dva glasa protiv i 16 suzdržanih glasova.

Ideja o neradnoj nedjelji za trgovce nije rođena preko noći. U prilog tome govore rezultati istraživanja Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH. Od 1452 ispitanika, zaposlenih u ovom sektoru, više od 96 odsto njih traži da nedjelja i praznici budu neradni dani kako bi slobodno vrijeme mogli da provedu sa svojom porodicom. Više od 95% tvrdi da bi na taj način bio zaštićen i njihov lični integritet i zdravlje. Stav sindikata je jasan. A jesu li za to građani?

“Jesam. Da se odmore i oni malo”.

“Trebalo bi da odmore. Svugdje u svijetu je nedjelja neradna, pa bi trebalo i kod nas”.

“Smatram da se život može organizovati i bez te radne nedjelje. Sigurna sam da bismo se privikli nakon nekog vremena”.

Iako se Prijedlogom zakona o unutrašnjoj trgovini uređuje kompletna oblast ovog sektora, žustra i duga rasprava poslanika Predstavničkog doma federalnog parlamenta obilježila je, upravo, pitanje neradne nedjelje. Pojedini predstavnici opozicije ukazali su na dileme pojedinih radnika u vezi sa članom 18 koji definiše radno vrijeme u ukupnom trajanju do 90 sati sedmično, od ponedjeljka do subote.

“U pripremama za sjednicu i zakon naravno da smo kao Klub i pojedinačno obavljali razgovore sa zaposlenima. Najveća dilema im je da li je njima samo sada nedjelja neradni dan i da li će u toku radne sedmice imati još jedan radni dan”, rekao je Hajrudin Žilić, poslanik u PD PFBiH.

U međuvremenu, u članu 18, Vlada FBiH u vidu amandmana dodala je novi stav kojim, u posebnim slučajevima, ostavlja mogućnost za rad nedjeljom.

“U članu 18, a to je da na prijedlog gradskih, odnosno, opštinskih vijeća, može se uputiti zahtjev vladi kako bi se u određenim opštinama, u određenim uslovima, u određeno vrijeme, moglo napraviti izuzeće, da nedjeljom ili praznicima prodajni objekti rade”, rekao je Amir Hasičević, ministar trgovine FBiH.

Ovlaštenje za donošenje ove odluke ima, isključivo, Federalna vlada. Možda najglasniji u kritikama neradnoj nedjelji je poslanik SBiH, Admir Čavalić. Smatra da ovakvo rješenje ne samo da ne ide na ruku radnicima, nego veliki broj njih i diskriminiše, dok ide u korist velikim trgovačkim lancima.

“Velika je razlika između toga da radnik ne može raditi taj dan i da prodajni objekat ne može raditi taj dan. Da objasnim vrlo jednostavno – svi oni koji rade u logistici, skladištu, distribuciji… Prevoze nam proizvode na taj dan, oni će sasvim normalno raditi. Da ne govorim o onima koji rade u pekari, dragstorima 24 sata. Svaka prodavnica, piljara, u KS će postati dragstor 24, što znači da ćemo mi natjerati ljude da rade noćne smjene”, kazao je Admir Čavalić, poslanik u PD PFBiH.

“U pripremi ovog zakona potpuno javno i transparentno učestvovali su svi. I sindikat i Udruženje poslodavaca, i postignut je, što je rijetko, apsolutni konsenzus između te dvije grupacije”, navodi Dragan Mioković, predsjedavajući PS PFBiH.

Argumenti Čavalića razbjesnili su predstavnike Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH. Spočitavaju mu da sam otvoreno lobira za jedan veliki lanac koji uskoro otvara svoje objekte u BiH, dok za isto optužuje resornog ministra. Na svom facebook profilu, argumente koji idu u korist neradnoj nedjelji, podrobno je iznijela i zamjenica državnog ministra za ljudska prava i izbjeglice, Duška Jurišić.

Spremne su i zakonske odredbe za one koji ga ne poštuju. One se odnose na novčane kazne, oduzimanje robe, ali i zatvaranje prodajnog objekta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!