Pitali smo građane Sarajeva osjete li postprazničnu depresiju: Troškovi, januar, nova godina, pokloni…

Vijesti 15. jan 202416:39 0 komentara
Elman Omic - Anadolu Agency

Plavi ponedjeljak ili najdepresivniji dan u godini, povlači za sobom i pitanje postpraznične depresije.

Praznici su prošli, računi se svode, postavlja se pitanje kako preživjeti do kraja mjeseca. Loše raspoloženje zbog prestanka praznične euforije i vraćanja svakodnevnim aktivnostima, pitali smo građane Sarajeva osjete li postprazničnu depresiju.

“Ne poznajem uopšte depresiju”, kazala je ispitanica.

Depresija i loše raspoloženje nisu isto, a na to je ukazao i jedan građanin.

“Mislim da to zavisi od različitih stvari i jedno je raspoloženje, a drugo je depresija. Depresija je zaista bolest i mislim da tu može pomoći samo stručna pomoć. Ono što bismo mi mogli sebi raditi ili što ja sebi radim, kad osjetim neko loše raspoloženje, je da stavim neki niz malih ciljeva koji vode prema velikom cilju i vi ako vidite da to ide, da se ostvaruje onda se vraća malo i raspoloženje. Međutim, ipak, dublji oblici depresije, bolesna stanja, zahtijevaju medicinsku njegu i medikamente, to nije igra. Ali mislim da se malo neozbiljno prema tome ponašamo, jer ima jako puno samoubistava, ja ne znam da li je neko statistiku dao”, izjavio je.

Mnogi kažu da se nisu susreli sa ovim osjećanjem.

“Prvobitno uzbuđenje oko praznika i uvijek društveno okruženje, ljudi koje volimo i onda se svi nekako raziđemo za svojim obavezama. Ali nešto nisam to doživjela, uvijek se nekako okupiram nekim drugim stvarima”, izjavila je anketirana.

“Lično ne osjetim, a nadam se da ni ostali neće puno osjetiti. Bilo je mnogo troškova oko ljudi, grijanja, drva, goriva, računi. Januar, Nova godina, pokloni, ali eto, nadam se da će i ostali imati tu neku priliku da to što manje osjete i da idućih godina što ljepše provedu praznike i da što manje troška imaju”, mišljenja je.

N1

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!