Pitali smo stručnjaka ima li rješenja za maglu: Sarajevo je kao lonac u koji ne možete ubacivati zagađenja

Vijesti 02. okt 202411:45 0 komentara
F.Z. / N1

Stanovnike Sarajeva jutros dočekala gusta magla. Iako najavljeno sunčano vrijeme u ostatku dana, građanima jasno šta ih čeka u budućnosti. Epizode nevidljivosti. Jesmo li spremni i imamo li izbora za Novu dan govorio je Martin Tais- klimatolog.

“Zaposlio sam se 70-ih godina, ranije sam živio u Sarajevu. Problemi sa zrakom u zimskim uslovima su isti. Ništa se nije promijenilo. Ne radi se dovoljno. To je kao u matematici. Potreban i dovoljan uslova. Moramo ozbiljno shvatiti situaciju, ako želimo da riješimo problem”, kazao je Tais.

Između ostalog, naveo je kako je vrijeme da rješavamo probleme.

“Živimo u nepreirodnim uslovima. To je naš problem, to moramo riješiti. Ograničeni smo sa rješenjima. Treba djelovati. Neka mi kaže Vlada da djeluju, pitam se za koliko godina će takvim djelovanje doći bolje. Treba napraviti plan, strategiju”, kazao je Tais.

Potom je dodao:

“Sarajevo ima pare. Bez finansija se ne može rješavati. Treba izdvojiti godišnji dva posto od budžeta, to je 20 miliona. Ozbiljno ulagati. Za jedno osam do deset godina moglo bi enormno smanjiti zagađenje vazduha. Ubrzati ceste. Izbaciti ugalj iz Sarajeva, pojačati javni saobraćaj. Automobili su veliki zagađivači zraka. Imamo rješenja, ali da li imamo odvažnih ljudi. Sarajevo je lonac u koji ne možete ubacivati zagađenja”, zaključio je za N1.

N1 BiH

U Bosni i Hercegovini danas će preovladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Tokom dana ponegdje na sjeverozapadu Bosne je moguća slaba kiša.

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH navode da će u večernjim satima padavina biti u zapadnim, sjeverozapadnim, djelimično centralnim i sjevernim područjima Bosne. Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni. Dnevna temperatura zraka od 18 do 24 stepena Celzijusa.

U Bosni i Hercegovini u četvrtak pretežno oblačno i vjetrovito s kišom i pljuskovima. Intenzivnije padavine se očekuju u južnim i zapadnim područjima. Vjetar umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 9 i 14, na jugu zemlje do 17, a najviša dnevna uglavnom između 13 i 19, na jugu zemlje do 23 stepena.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!