Pitali smo stručnjake: Kako ublažiti reakcije na proljetne alergije?

Vijesti 09. apr 202218:42 1 komentar
N1

Stiglo nam je proljeće, a s njim i sezona alergija, koje vidno ometaju svakodnevnicu onih koji od njih pate. Alergije su izraženije sa promjenom vremena. A, prema najavama meteorologa, izvjesno je da nas već večeras očekuje nova temperaturna inverzija, koju osim starijih i hroničnih bolesnika, sve teže podnose i mladi.

Prerano smo otpisali kišobrane. Nove temperaturne razlike, uz padavine, ali i mogućnost snijega na planinama, očekuju nas već krajem dana. Posebno hladno biće u ponedjeljak ujutro, uz pet stepeni ispod nule.

“Najveće količine očekujemo na jugu zemlje, gdje se količine padavina očekuju do nekih 40-ak mm/m2. Kada je u pitanju stabilizacija vremena, odnosno, prestanak padavina u BiH, one već stati u nedjelju. Lagano se razvedrava, zbog čega će biti i ovi drastični minusi u ponedjeljak i utorak”, pojašnjava meteorolog Bakir Krajinović.

Čovjek se godinama prilagođava mirnom ritmu promjena vremena, ali posljednjih decenija zbog ekstremnih klimatskih događaja, u prvom redu, oscilacije u temperaturi za 20 i više stepeni, ali i velike promjene atmosferskog pritiska, sve više ima i mlađih meteropata.

Pojedini građani Sarajeva rekli su nam da njihovo tijelo i zaista funkcioniše kao svojevrsan meteo centar.

“Naravno da utiče, sve utiče na organizam. Malo lošije se osjećam”, ističe nam građanka na ovu temu.

“Teško je. Umorna sam, to je to. Pomalo osjećam razdražljivost”, još jedan je odgovor koji smo dobili na ulicama Sarajeva.

Tegoba nisu pošteđeni ni mlađi

Na udaru su hronični bolesnici jer se intenzitet bolesti sa temperaturnom razlikom pojačava, pojašnjavaju ljekari. Ipak, u posljednje vrijeme, nisu pošteđeni ni mlađi.

“To su srčani bolesnici kod kojih hladan zrak može da dovede do spazma krvnih sudova, pa bi trebalo da povedu računa, posebno u jutarnjim satima, da ne izlaze. Što se tiče mlađih, pogotovo toplije vrijeme, može da, kod pacijenata koji imaju određene psihičke probleme, dovedu do razdražljivosti, nemira, nervoze”, naglašava za N1 doktorica Nermina Dedić, specijalistkinja urgentne medicine.

Bez obzira na to koliko ga volimo, proljeće je, ujedno, najnepovoljnije godišnje doba, upravo zbog toga što su česte temperaturne razlike i polen najzaslužniji za alergijske reakcije.

Preporuke: Kako ublažiti alergijske reakcije

Brojni su simptomi sezonskih alergija, prisutnih, upravo, u proljeće, a na koje, dodatno, utiče i stanje našeg organizma, stava su stručnjaci. Ne postoje načini za one koji su skloni alergijskim reakcijama, da ih dugoročno neutrališu, ali postoje preporuke koje ih ublažavaju.

“To je vitamin C, koji je i sam antihistaminik, cink i selen. Mogu sami da uzmu da bi se to spriječilo. A ukoliko imaju veće alergijske reakcije, onda preporučujemo da se jave ljekaru”, pojašnjava doktorica Nermina Dedić.

Održavanje lične higijene, redovno provjetravanje prostorija, unošenje dovoljne količine vitamina C, zatim dovoljno hidratacije organizma i šetnje u periodu kiše, samo su neke od preporuka kojima se u velikoj mjeri mogu ublažiti alergijski simptomi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare