Pitanje direktora FUP-a privremeno riješeno, a da li je i zakonito?

Vijesti 17. maj 202319:06 1 komentar

Vahidin Munjić u naredna tri mjeseca rukovodit će Federalnom upravom policije. Ovlastila ga je Vlada Federacije BiH na današnjoj hitnoj sjednici, a nakon što je FUP ostao bez direktora istekom ovlasti Ensadu Kormanu. Sve se proteklih dana odrazilo proteklih na rad FUP-a u kojem nije imao ko da potpisuje akte i odobrava aktivnosti. Ipak i današnje rješenje je privremeno. Pitanje direktora FUP-a godinama je goruće u Federaciji a od novog saziva Parlamenta i Vlade se očekuje da ga što skorije riješe.

Federalna policija proteklih nekoliko dana bila je obezglavljena. Na čekanju su bili službeni dokumenti, krivične prijave koje nije imao ko da potpiše. Iako je FUP u radu neovisan od Federalnog MUP-a, ministar Ramo Isak se pita, kako je došlo do ove situacije.

“Pošto gospodinu Kormanu smo mi tek danas oduzeli čin i razriješili ga dužnosti, to znači da je on do danas trebao upravljati Federalnom upravom policije”, kazao je Ramo Isak, ministar unutrašnjih poslova FBiH.

No, po isteku ovlasti početkom maja, koje su mu, kao v.d. direktoru ranije dodijeljene, Korman se povukao. Nakon izvjesnog vijećanja, Vlada je FUP tri mjeseca u ruke dala Munjiću. To je nezakonito rješenje, smatra Svevlad Hofman, koji je inače bio kandidat za ovu poziciju na prethodnom konkursu.

“Taj konkurs je nezakonito prekinut na 358. sjednici bivše Novalićeve Vlade. Ta je Vlada nažalost donijela bizaran zaključak da ona ne daje podršku niti jednom od kandidata. Vlada po Zakonu o unutarnjim poslovima Federacije nije ovlaštena da nekome daje ili ne daje podršku jer izbor ravnatelja FUP-a nije izbor za pjesmu Evrovizije, Zakonom je jasno propisano da Vlada mora da imenuje jednog od kandidata koji se nalaze na listi”, kazao je Svevlad Hofman, kandidat za direktora FUP-a i dodao:

“Bivši premijer Novalić dao je javno izjavu da on smatra pošto se njegova Vlada u to vrijeme nalazila u tehničkom mandatu da izbor jedne tako važne funkcije treba prepustiti novoj Vladi koja bi u punom mandatu trebala da donese konačnu odluku. Na toj listi, na tom konkursu je još bio gospodin Ensad Korman za koga je, zanimljivo je ista ta Vlada donijela zaključak da mu ne daje podršku za poziciju ravnatelja, međutim nakon toga višekratno su mu dali potporu za poziciju v.d. ravnatelja što samo po sebi dokazuje još jednu bizarnu stranu cijele ove priče.

Zakon je jasno propisao u prvom oglašavanju postoji odredba da se trebaju prijaviti tri kandidata najmanje, međutim ukoliko se ne jave, Zakon je propisao da je onda dovoljan i broj koji je bio u ovom slučaju, to jeste dvojica kandidata. Nije bilo interesa da se ravnatelj policije federalne izabere u skladu sa Zakonom, nego svako ima neke svoje favorite, privatno-poznaničke veze. Po Zakonu ne dolazi u obzir nikakvo imenovanje v.d. Zakon je predvidio samo imenovanje ravnatelja FUP-a, aktualni natječaj je otvoren, on nije poništen, jedini ko ga može poništiti jeste onaj ko ga je raspisao a to je neovisni odbor, koji u ovom momentu ne postoji, prema tome stvari su potpuno jasne.”

Drugi kandidat koji je bio na toj liste je upravo Ensad Korman. Hofman smatra je da oštećen, jer tvrdi da konkurs poništiti može samo nezavisni odbor koji ga je i proveo, no takav odbor trenutno ne postoji. Od ove priče, kaže, neće odustati. Dok mu ministar Ramo Isak poručuje, konkurs je poništen onog trenutka kada Vlada nije dala saglasnot za nijedno ime s liste.

“Žalosno je kada policijski službenik Hoffman ide u javnost i ne govori istinu. Imamo prvi konkurs gdje on nije bio nikako, ako njegova priča stoji onda tek moramo raspravljamo o prvom konkursu. Isto tako došli su kandidati predloženi Vladi FBiH, Vlada nije dala niti jednom kandidatu, konkurs je poništen. Gospodin Hoffman i Korman su bili na drugom konkursu i Vlada nije dala podršku niti jednom kandidatu”, kaže ministar Isak.

Posljednji direktor FUP-a bio je Dragan Lukač. Već godinama traje proces izbora novog. Je li izbor prvog čovjeka federalne policije političko pitanje?

“Ja mislim nažalost da politike uvijek ima ali mislim da se ona ne bi trebala miješati u izbor policijskih struktura, ali evidentno možda nešto postoji iza scene, međutim ovdje su stvari vrlo jasne i definisane, ne mogu biti iz istog naroda ministar i direktor FUP-a, tako da i tu je olakšan proces da se otprilike zna ko može biti”, kazao je Aljoša Čampara, bivši ministar unutrašnjih poslova FBiH.

Na potezu je Parlament Federacije koji ima zadatak da u što kraćem roku formira nezavisni odbor koji bi se bavio konkursnom procedurom, raspisao konkurs, obavio razgovore, ocijenio najbolje kandidate, a potom listu dostavio Vladi Federacije iz koje vjeruju da je ovaj proces moguće završiti u naredna tri mjeseca.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare