Pitanje za Christiana Schmidta koje ‘žulja’ mnoge političare

Vijesti 31. jul 202120:30 > 21:14 0 komentara

Valentin Inzko odlazi iz BiH sa, u posljednji čas, promijenjenim imidžom vječito zabrinutog visokog predstavnika. Već sutra na scenu stupa Nijemac Christian Schmidt,koji je i prije dolaska izazvao brojne reakcije, hvalospjeve ali i osporavanja. Već je u BiH, a mnogima su se iznenadili odabirom prvih lokacija koje je posjetio.

Nije Sarajevo, gdje je sjedište OHR-a, nije ni Banjaluka, gdje se održavala sjednica entitetske skupštine o odbacivanju odluka visokog predstavnika.
Prva destinacija Christiana Shmidta bio je jug zemlje. U Bosnu i Hercegovinu, gdje će biti vrhovni autoritet u ime međunarodne zajednice, ušao je na Graničnom prelazu Ivanica, odakle se zaputio u manastir Tvrdoš kod Trebinja. Razgovarao je sa monasima, a u Blagaju, je obišao tekiju.

Uoči početka mandata, boravio je u Mostaru. Njegove prve poruke su pomirujuće: Vratiti BiH na put prosperiteta i zaustaviti odliv mladih.

No, hoće li to značiti posezanje za bonskim ovlastima, to pitanje žulja mnoge političare. A Schmidtov prethodnik smatra da će najprije opipati teren.

Inzko ne vjeruje da će Schmidt posezati za njima

“Ja to nikako ne vjerujem. Čovjek je jako iskusan. Kažu, kad neki župnik ili hodža dolazi u svoj džemat ili župu, dugo godina treba samo da posmatra, da se nauči šta se tamo događa. Tako dugo on neće sigurno čekati. Međutim, tri stvari koje ću ja njemu preporučiti, a to je da više obrati pažnju na vladavinu prava, drugo na vladavinu prava, i treće – vladavinu prava”, izjavio je Valentin Inzko o Christianu Schmidtu.

Na pitanje očekuje li da će Milorad Dodik doći na svečanost početka mandata Christiana Schmidta, Inzko je odgovorio kako očekuje da će njih dvojica, ipak, surađivati.

“Ne mogu da kažem, nisam ja prorok, ali mogu da se kladim da će Dodik sarađivati sa njim. Gospodin Schmidt je meni rekao, on će poštovati Dodika, ali i Dodik mora poštvati njega. To je vrlo jednostavno, i to su europske norme”, izjavio je Inzko.

Dodik nije imao riječi hvale

A tako se u ovom trenutku ne čini, jer Dodik Schmidta već naziva “likom koji sebe predstavlja visokim predstavnikom”, a oposrava i njegov legitimitet.

“Ono što Schmidt ovdje promoviše kao svoju agendu apsolutno nije u nadležnosti visokog predstavnika, što govori o tome da samo treba imati pojačanu sumnju i neprihvatanje takvog lika. Vidim da se Christian Schmidt rasipa nekim optimizimom i pokušava da nametne agendu koju samo on ima o sebi. Ono što Schmidt najavljuje to nije bila uloga visokog predstavnika u BiH ni u prošlosti”, komentar je Milorada Dodika.

Bakir Izetbegović se uzda u činjenicu da je Schmidt iskusan političar i što iza njega stoji moćna Njemačka.

“Gospodin Schmidt je veoma smiren i veoma uporan čovjek, koliko ga ja znam, ne bih rekao da će ga ovo nešto posebno zbuniti. Visoki predstavnik će ostati, bonska ovlast će ostai, institucije će opet proraditi, što prije to bolje. Nadam se da ćemo u budućnosti nakon svih iskustava u prethodnim decenijama, svi biti pametniji, odmjereniji, jedni druge bolje razumjeti. Uraditi neke stvai sami, ne čekati da nam se one nameću”, poruka je Bakira Izetbegovića.

Ni Čović nije oduševljen

Čelnik SDS-a Mirko Šarović poručuje kako će od prvih poteza Schmidta zavisiti kako će se prema njemu ponašati, ali je stavio do znanja da predstavnici iz Republike Srpske neće prihvattiti korištenje bonskih ovlasti. Da novom visokom predstavniku neće biti lako, ocjenjuje šef PDP-a.

“Ja mislim da je Inzko napravio lošu stvar i za Schmidta. Jer je bukvalno dao vruć krompitru u njegove ruke, ostavio vrlo problematičnu situaciju u BiH”, riječi su Branisalva Borenovića.

A zbog postojanja OHR-a nije oduševljen ni Dragan Čović.

“Naša želja je da Ured visokog predstavnika čim se ispune uvjeti za to prestane da djeluje. Da vlast BiH preuzme odgovornost za naš posao. Zakonodavna vlast mora donositi zakone, kakvi god da oni jesu, izvršna također. I tu nema šta da radi neko drugi.”

Christian Schmidt uoči dolaska u BiH dičio se svojim prijateljstvom sa američkim predsjednikom Joeom Bideom, ali i time što ga Angela Merkel zamolila da dođe u BiH.

Od BiH napraviti normalnu zemlju

Još jedan njegov prethodnik, Christian Schwarz-Sccilling smatra da će glavni cilj njegovog imenjaka biti napraviti od BiH normalnu zemlju.

“On je jedna otvorena osoba, političar je a ne diplomata. I kao političar je osoba koja najviše mrzi laži i želi biti otvoren. Ovdje treba reći istinu, a istina je jedino rješenje za ovu zemlju.”

Novi visoki predstavnik već je naznačio u kom bi smjeru moglo ići njegovo djelovanje – podcrtao je da etnička orijentacija u BiH nije dobro rješenje, da neće podilaziti niti jednom narodu, te da se zalaže za uvođenje elektronskog glasanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!