Pitić o epidemiološkoj situaciji u KS: Nakon zatišja je uslijedila bura

Vijesti 08. sep 202114:53 1 komentar
N1

Aida Pitić, epidemiologinja Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo na današnjoj konferenciji za medije govorila je o trenutnoj epidemiološkoj situaciji na ovom području ističući da je ona izuzetno zabrinjavajuća te da se moraju poštovati osnovne epidemiološke mjere.

Pitić je izrazila veliku zabrinutost zbog današnje epidemiološke situacije. Kako je kazala, Krizni štab KS je prateći novootkrivene slučajeve otkako je počela pandemija, ustanovio da je preko ljeta bio period kada je njihov broj bio relativno nizak i to je, kako je dodala, bio signal da to može biti “zatišje pred buru”.

“Evo bura nam se počela dešavati. Dakle, mi smo prije samo dva dana imali 62 novozaražena u Kantonu Sarajevo, međutim, danas imamo 172 slučaja. Od 906 testiranih to je skoro pa petina. Dakle, ne samo da je broj novozaraženih zabrinjavajući, već nas zabrinjava i jedan novi parametar, a to je broj smrtnih ishoda. U posljednja 24 sata potvrđeno je pet preminulih sugrađana što je jedan od indikatora koji se sada pomnije prati. Ne samo da smo izgubili pet naših građana, njih još 15 je na potpomognutoj mehaničkoj ventilaciji, dok su troje na respiratoru”, pojasnila je Pitić.

“Ne treba čekati željene vakcine”

Istakla je da svi ovi podaci upućuju na to da ne samo da povećanje broja oboljelih i novozaraženih postaje jedna vrsta alarma već da trenutnu situaciju otežava činjenica da 18 građana ne može samostalno disati.

“Ono što stalno napominjemo već 20 mjeseci je da poštovanje osnovnih epidemioloških mjera nije ‘skupo’, zapravo to je jedini način koji nas ništa ne košta već iziskuje samo malo truda. Mi moramo nositi maske, nažalost biti udaljeni jedni od drugih dva metra, provjetravati prostorije u kojima boravimo. Moramo voditi računa o ličnoj higijeni i dezinfekciji okoline. S time se moramo naučiti živjeti. Stalno ponavljamo i insistiramo na podsjećanju naših građana da obavezno razmisle o vakcinaciji i da se odluče za jednu od dostupnih vakcina”, kazala je.

Pitić je naglasila da na području naše države nisu dostupne sve vrste vakcina koje su na svjetskom tržištu.

“Međutim, ono što nam je dostupno to nam je i najbolje. Čekajući obećane vakcine gubimo vrijeme da steknemo sopstveni odbrambeni alat, odnosno, količinu tijela koje će nas zaštititi od infekcije i ukoliko budemo zaraženi, nećemo imati tešku kliničku sliku. Veliki broj starijih građana se vakcinisao, ali je zabrinjavajuće da oni mlađi obolijevaju i imaju teške kliničke slike i to čekajući neku obećanu vakcinu. Zato opet apelujem da se koriste vakcine koje imamo jer se čekajući izlažemo opasnosti da se teško razbolimo”, navela je epidemiologinja Pitić.

“Djeca trebaju naučiti živjeti s koronavirusom”

Osvrnula se i na početak nove školske godine naglašavajući da je dobar potez da se djeca vrate u školske klupe i rade na svojoj socijalizaciji, međutim, naglasila je da se ova populacija ipak mora naučiti živjeti s koronavirusom.

“Dakle, moraju poštovati mjere prevencije, da se ne okupljaju u velikom broju ako nije neophodno. Također, ukoliko dijete ima bilo kakav respiratorni simptom, molimo roditelje da takvu djecu ne šalju u školu jer mogu biti izvor zaraze za ostalu djecu i da odmah kontaktiraju doktore. Na ovo ukazujemo jer su u našoj regiji već srednjoškolci imali teške oblike zaraze, a to je ono što nikako ne želimo”, poručila je Pitić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare