Pivić: Odluka Schmidta je nezapamćena u historiji demokratskog društva

Vijesti 28. apr 202314:59 2 komentara
N1

Delegat SDA u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Nezir Pivić rekao je da je pauza zatražena od Kluba SDA na početku sjednice zbog "dodatnih konsultacija". Sjednica je zakazana sa jednom tačkom dnevnog reda, a to je imenovanje Vlade FBiH nakon jučerašnje odluke visokog predstavnika da deblokira formiranje Vlade.

Nezir Pivić (SDA) je rekao da je očekivao ovakvu odluku, ali je i iznenađen da je visoki predstavnik posegnuo za ovakvim modelom koji je zapamćenom u historiji demokratskih društava.

“Išlo se u pravcu da se nacrta ko treba biti na nekoj poziciji. Suspendovanje volje Bošnjaka i Refika Lende, a znamo da je u FBiH preko 70 % Bošnjaka je diskriminirajuća. U demokratskim društvima trebate da imate izborni legitimitet, ali to nažalost nemamo”, rekao je Pivić.

Lendo: Nametnuto je kratkoročno rješenje, Trojka laže!

Rekao je kako je SDA nezadovoljna i da su ovu situaciju pokušali riješiti u institucijama FBiH.

“Mi smo krenuli da rješavamo u institucijama Parlamenta gdje je Ustavna komisija trebala da zakaže sjednicu i da Prijedlog izmjene Ustava. Sve drugo je neprihvatljivo”, dodao je.

Stojanović: Ko dođe danas na proteste taj je protiv građanske BiH

U ovom trenutku ispred zgrade Parlamenta FBiH traju protesti neformalne grupe građana ReStrart i članova SDA i njihovih simpatizera, a Pivić kaže da vjeruje da neće biti nereda.

Zaključio je da zbog političke situacije u BiH i najavljene secesije predsjednika RS Milorada Dodika, OHR treba ostati u BiH, ali da ne smiju kršiti Ustav i prekrajati volju građana na izborima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare