Pivićeva Inicijativa iznjedrila pauzu od 40 minuta u Parlamentu FBiH

Vijesti 21. dec 202314:52 0 komentara
N1

Nastavak 4. redovne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH kasnio je 40 minuta zbog, kako je obrazloženo, tehničkih problema. Usvojene su dvije tačke dnevnog reda - prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o riznici u FBiH, po skraćenom postupku i prijedlog Zakona o zaštiti civilnih žrtava rata u FBiH.

Prije nego što su poslanici trebali da se izjasne o narednoj tački – prijedlogu Zakona o posebnom registru osoba pravosnažno osuđenih za kaznena djela protiv polne slobode i morala prema djeci i maloljetnicima u FBiH, poslanik SDA Salko Zildžić zatražio je pauzu od pola sata kako bi se odlučilo o situaciji koja je poslanike danas podijelila, a može se slobodno reći i zbunila.

Naime, mnogo vremena utrošili su na raspravu o tome da li se Inicijativa bivšeg federalnog poslanika SDA Nezira Pivića, kojom se osuđuje antiustavno i antidržavno ponašanje Milorada Dodika i NSRS, danas može naći na dnevnom redu jer Pivić nije više nije poslanik Predstavničkog doma PFBiH. Salko Zildžić, njegov stranački kolega, insistirao je na tome da Poslovnik dozvoljava prenos nadležnosti, odnosno, da bude Pivićev zamjenik kako bi ova tačka mogla da bude na dnevnom redu, kako je i ranije izglasano. No, ne samo predstavnici vlasti, nego i DF-ov Dennis Gratz stava su da se o ovoj tački ponovo treba glasati na narednoj sjednici, kako se ne bi došlo u situaciju kršenja Poslovnika jer je došlo do “neregulisane poslovničke situacije koja se može premostiti usvajanjem zaključka”.

Nakon pauze koja je trajala dvostruko duže od predloženog, odnosno oko 40 minuta, Zildžić je saopštio da se ova tačka povlači za danas, tako da će se o njoj izjašnjavati na narednoj sjednici.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!