Uporedili smo cijene 5 namirnica: Sarajevo skuplje od Minhena i Beča

Vijesti 16. apr 202410:34 0 komentara
N1

Koliko košta život u Sarajevu, Beču, Minhenu i Dubaiju? U Novom danu smo uporedili cijene osnovnih životnih namirnica u ovim gradovima.

Cijene većine osnovnih životnih namirnica u Bosni i Hercegovini porasle su i više nego dvostruko u odnosu na prošlu godinu.

Profesor Muamer Halilbašić s Ekonomskog fakulteta u Sarajevu kaže da je BiH kao zemlja specifična po tome što je imala najviši rast cijena u posljednjih nekoliko godina – rast koji je donekle bio praćen relativno visokim rastom plaća.

#related-news_2

“Međutim, to je ono kad mi kažemo ‘prosjek’ – ako je vaša plaća rasla u skladu sa onom kako je prosječna plaća rasla, dakle ako imate strukturu potrošnje vašeg domaćinstva kao što je struktura potrošačke korpe, vi ste tu približno na istom. Ali kod određenih kategorija stanovništva plaće nisu pratile rast cijena i imamo situaciju u zemljama manje razvijenim kao što je Bosna i Hercegovina da imamo dobar dio stanovništva koji je siromašan ili je neposredno iznad granice siromaštva”, pojašnjava prof. Halilbašić.

Potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za mjesec mart 2024. godine iznosi gotovo 3.000 KM, što je duplo više od prosječne plaće u našoj zemlji. Zbog toga, da bi građani osigurali kakav – takav normalan život, profesor Halilbašić ističe kako su u domaćinstvu potrebne dvije plaće.

“Prosječna plaća jeste cca 1.350 KM, ali je ona u odnosu na zemlje Europske unije negdje na 25 posto. To bi praktično značilo da bi i troškovi života trebali biti na 20 posto onih u EU, da biste vi s vašim standardom bili tu negdje na približno istom nivou. Nama bi prosječna plaća trebali biti 3.000 KM da bismo se mi iole mogli uspoređivati s tim zemljama”, ističe.

Kada je riječ o cijenama osnovnih životnih namirnica, za kupovinu u Sarajevu za puter količine 250gr građani izdvajaju 8,25KM – na sniženju 6,5KM. Litar ulja je 2,75KM, brašno 2kg je 3,30KM, 1l mlijeka je 2,55KM, čokolada mliječna isti brend, doduše od 80 gr je 2,45KM. Na cjelokupunu kupovinu s puterom na popustu, građani, dakle, potroše 17,55KM.

N1

Poređenja radi, cijena košarice istih pet proizvoda u Minhenu u Njemačkoj iznosi 6,82 eura, odnosno 13,34 KM. U Beču je cijena iste košarice veća nego u Minhenu, ali i dalje niža u odnosu na glavni grad BiH i iznosi 8,36 eura, odnosno 16,35 KM.

N1
N1

Aleksandra Joželjić iz Minhena ističe da cijene u Njemačkoj često budu i povoljnije na akciji u marketima. Poskupljenja, kaže, ima i u toj zemlji, ali ne kao što je to slučaj u BiH.

“Ono što najviše osjećamo su kirije koje idu gore, to moram da priznam u odnosu na neki standard, ovdje su kirije zaista katastrofalne. Gorivo je također poskupjelo, prije 4-5 godina sam tankala za euro, a sada ispod dva eura jako teško, ali što se konkretno namirnica tiče – poskupjele jesu, ali je porezna stopa 7 posto na namirnice glavne životne, tako da je i to olakšavajuća okolnost”, pojašnjava Aleksandra.

Kada su u pitanju cijene u Dubaiju, poduzetnica Mersiha Lisca kaže kako one u toj zemlji jesu skupe, ali da postoje proizvodi koji su čak jeftiniji nego u BiH.

“Ovo je do skoro bila zemlja bez poreza, uveli su PDV pet posto i porez na profit devet posto za kompanije. Tako da će cijene rasti i dalje”, poručuje.

Za istu košaricu od pet proizvoda u Dubaiju ćete morati izdvojiti 15,90 eura odnosno 31 KM.

N1

Ipak, ističe Mersiha, razlika u cijenama između UAE i BiH najbolje se primijeti na voću i povrću.

“Ovdje možete recimo da nađete jeftiniji krompir – za 0,75 eura, paradajz je u BiH 3,5 KM, a u Emiratima možete da ga nađete za 1,20 KM”, dodaje Mersiha.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!