“Planira li to BiH da napadne NATO-a ili Srbiju?”, ministar odbio zahtjev

Vijesti 19. sep 202320:05 3 komentara
Vježba EUFOR-a (N1)

Ugroženo je usvajanje budžeta za 2024. godinu. Saopštio je to nedavno imenovani ministar finansija, Srđan Amidžić. Razlog tome su, kako tvrdi, bahati i nerealni zahtjevi pojedinih budžetskih korisnika, u prvom redu Ministarstva odbrane, koje traži višestruki iznos u odnosu na godinu ranije. Amidžić kaže da on tako nešto neće potpisati. Rezove trebaju praviti svi, počevši od Ministarstva kojim rukovodi, a ne biti neosjetljivi na tešku ekonomsku situaciju. Na sjednici Vijeća ministara nije bilo danas ni riječi o reformskim zakonima, a EU tema bila je razlog varnica između državnog ministra sigurnosti, Nenada Nešića i prvog čovjeka EU u BiH, Johanna Sattlera.

Tek nekolicina tačaka dnevnog reda, a ranije ih je bilo i oko 70. Djelovalo je kao nezanimljiva sjednica. Ipak, malo šta je onako kako se čini.

Da ipak postoje varnice između koalicionih partnera, tačnije kolega unutar Vijeća ministara, možda najbolje govori istup nedavno imenovanog ministra finansija, Srđana Amidžića.

Bosni i Hercegovini prijeti vraćanje na sistem privremenog finansiranja. Zbog bahatog i suludog ponašanja pojedinaca, tvrdi Amidžić, te njihovih neracionalnih zahtjeva. Traže sumu novca koja je nerazumna i u svjetskim okvirima.

“Ministarstvo odbrane umjesto da pokaže razumijevanje i na recionalniji način koristi sredstva, izlazi sa zahtjevmo koji u ekonomskom smislu daje sulud budžetski zahtjev. Taj budžet od blizu 1,8 milijardi KM za 2024. od strane Ministarstva odbrane je veći od svih 75 korisnika budžeta. Mislio sam da će prednjačiti u racionalizaciji, a ne ove sulude zahtjeve. To je četiri puta veći budžet nego ranije. To je 4% PDB-a BiH”, navodi Amidžić, ministar finansija BiH.

Modernizacija opreme pješadije, modernizacija lakih oklopnih vozila, vozne haubice.

Planira li to BiH da napadne susjedne zemlje članice NATO-a, ili pak Srbiju, upitao je ministar finansija. Ministar odbrane Zukan Helez nije bio dostupan za komentar, jer je na službenom putu u Rim i Vatikan. No, u institucijama BiH, najavljuju se rezovi.

“Nama nedostaje 37 miliona maraka, ja sam očekivao budžetske zahtjeve koji će uvažavati ekonomsku realnost i da vidimo na koji način procese koje mi obavljamo možemo da obavljamo na racionalniji način i da uštedimo tih 37 miliona”, dodaje Amidžić.

Opširnije u prilogu Adise Imamović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare