Planirate ljetovanje? Smještaji su duplo skuplji u odnosu na prethodnu godinu

Vijesti 29. mar 202318:52 0 komentara

Nove destinacije u ponudi aerodroma priželjkuju i oni, koji su već rezervisali ovogodišnje ljetovanje. Bh. građani požurili su za najpovoljnijim ponudama. Iako, prateći ovogodišnje cijene, teško se za bilo koju destinaciju može reći da je povoljna. Hotelski smještaji skuplji su i do 100% u odnosu na prethodnu godinu. Uprkos tome, potražnja ne slabi.

Tradicionalno, krajem zimske sezone, kuju se planovi za ljetnu. Daleke, egzotične destinacije većini nisu opcija, a sve je teže razmišljati i o susjedima.

“Pa ne, ne.”

”Isplati se svakako, ali u granicama Bosne, obiđemo svoju zemlju. Ma Hrvatska odavno ne.”

”Jeste skuplje, ali ko planira, možda sad treba rezervisati, jer sad daju povoljnije ponude za avgust, septembar.”

”Godišnji odmor je i odlazak na planinu, kod prijatelja. Mislim da planiram ove godine odmarati, kao i svi, koji su odmarali i ranijih godina. Na odmor ide onaj ko je navikao, a ne onaj ko ima.”

A oni koji su navikli, sve češće posežu za kreditima ne bi li obezbijedili odlazak na putovanje. No, ove godine trebaće im veće pozajmice, s obzirom da se cijene aranžmana ne podudaraju sa primanjima bh. građana. Prosječna plata teško da može pokriti ljetovanje. (GFX) Ukoliko bračni par u jeku sezone 7 dana ljetuje u Draču, za hotel ili apartman izdvajaju oko 800 KM. U Dubrovniku za apartman 2400 KM, a za hotelski smještaj od 3000 KM, pa naviše. Crnogorci nešto povoljniji, pa će vam za apartman u Budvi trebati oko 800 KM, dok za hotel cijene idu od 1000 KM.

Uprkos tome što za ovogodišnje ljetovanje treba dublji džep, jer su sve destinacije poskupile u odnosu na prethodne godine, ipak potražnja ne slabi.

”Možda iznenađenje u odnosu na prethodne godine, rezervacije za ljeto su krenule prije Nove godine. Hoteli su u cjelini poskupili u odnosu na prethodnu godinu, cijene su otišle od 20% do 100%. Dajem primjer jednog hotela u Alanji, koji je bio prošle godine za jednu dvočlanu porodicu možda 2700 ove godine je 3700”, kaže Emsa Čengić.

Ukoliko se dobro organizujete i ‘uhvatite’ pravi momenat, jeftinije vas može koštati ljetovanje u dalekim zemljama, nego onim u regionu, navodi Naida koja je već obišla 30 zemalja.

Naida Ajanović dodaje:

”Ako usporedite da vam za Crnu Goru treba auto, koliko je gorivo poskupilo dvije tri godine unazad, koliko koštaju hoteli, pretežno ne uzimate all inclusive uslugu, jedete vani, koliko je vani poskupilo u tim zemljama, vi bukvalno dođete na isti ili veći budžet koji ste izdvojili za zemlje u regiji.”

Sudeći prema već završenim rezervacijama, turistički radnici i ovog ljeta zadovoljno će trljati ruke. Ipak, razlika u odnosu na prethodne godine je što građani biraju manji broj dana za svoj odmor. A i to je nekakav vid uštede.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!