Plenković iz SAD-a: Schmidt ima priliku ispraviti nepravde prema Hrvatima u BiH

Vijesti 24. sep 202219:50 0 komentara
Geert Vanden WIJNGAERT / POOL / AFP, Ilustracija

Nakon govora pred Općom skupštinom Ujedinjenih naroda premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković dao je intervju za HRT. Govorio je o najvažnijim globalnim pitanjima, te o skorim izborima u BiH.

Plenković kaže kako očekuje da će velik broj Hrvata izaći na izbore u BiH i podržati legitimne, hrvatske stranke te tako osigurati zastupljenost u tijelima, bilo da je riječ o Federaciji ili središnjim tijelima. Premijer kaže kako je to iznimno važno jer je BiH zemlja tri ravnopravna, konstitutivna naroda.

“Bez ravnopravnosti, teško je funkcionirati na kvalitetan način, ostvarivati reformske ciljeve i ići prema EU-u. Mi smo svo ovo vrijeme podržavali, prije svega, razgovore, razgovore na temelju dogovora iz Mostara od prije 2,5 godine i jednoga nastojanja da se vrati povjerenje između Hrvata i Bošnjaka, da se postignu kompromisi, da se naprave iskoraci koji će omogućiti i bolje funkcioniranje i kvalitetnu zastupljenost. Do sada se, nažalost, to nije dogodilo, na temelju dogovora političkih stranaka, preostaje mogućnost da svojim potezima to napravi visoki predstavnik Christian Schmidt, on ima ovlasti, ovlasti visokog predstavnika, tzv. bonske ovlasti, kao što su neki njegovi predstavnici mijenjali pojedine odredbe na štetu hrvatskog naroda u BiH, on je u prilici da barem ispravi nepravde koje postoje zadnjih 20-ak godina i na taj način omogući konstituiranje institucija vlasti na jedan pravičan način koji će zadovoljiti i omogućiti adekvatnu participaciju svih, a posebno Hrvata kao najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda”, rekao je premijer HRT-u.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!