Plenković: Mi smo i najviše rezervisane privolili da dignu ruku za BiH

Vijesti 03. jun 202419:46 1 komentar
N1

Premijer Hrvatske Andrej Plenković boravi u Mostaru povodom godišnjice osnivanja Gradske organizacije HDZ-a BiH u ovom gradu, gdje se obratio medijima, govorivši o načinima saradnje između HDZ-a BiH i Hrvatske.

U Bosni i Hercegovini danas boravi i Oliver Varhelyji, evropski povjerenik za susjedstvo i proširenje, kojem je predsjednik HDZ-a BiH, Dragan Čović, kako je rekao, pojasnio važnu Plenkovića na EU putu BiH. Prilikom kratkog obraćanja Plenkovića i Čovića medijima u Mostaru, hrvatski premijer je rekao kako HDZ BiH i HDZ Hrvatske rade blisko na dva ključna cilja.

“Prvi je snažna podrška Hrvatske vlade i države Bosni i Hercegovini da snažnim koracima ide naprijed ka članstvu u EU, mislim da smo u zadnjih nekoliko godina bili vrlo konzistentni i nastojali rješavati otvorena pitanja i otvarati vrata Bosni i Hercegovini na putu ka članstvu. Naravno da smo mi pomogli da Von der Leyen sa Markom Rutteom, koja je zajedno sa mnom posjetila Sarajevo krajem januara, nakon toga izađe sa pozitivnim izvještajem. Nakon toga smo privolili i one koji su od 27 bili najviše rezervisani da dignu ruke za pozitivne zaključke o otvaranju pregovora o pristupu BiH. Hrvatska će uvijek dignuti glas u interesu BiH. Druga važna tačka je odnos između dvije stranke, gdje smo prije nekoliko godina odlučili imati intenzivan dijalog, zalažući se za ravnopravnost Hrvata kao najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda u BiH”, naveo je.

Osim vlastitoj ulozi u eurointegracijama BiH, u Mostaru je danas bilo riječi i o predstojećim izborima za Evropski parlament, na kojima mogu glasati i bh. građani sa hrvatskim državljanstvom. Detaljnije na linku ispod.

Bliže se izbori za Evropski parlament: Glasat će i građani BiH sa hrvatskim državljanstvom, ovo su lokacije i ključne teme

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare