Plenković: Milanović vrijeđanjem šteti Hrvatima u BiH

Vijesti 15. apr 202414:43 1 komentar
Dejan Rakita/PIXSELL

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je za izdanje Večernjeg lista BiH da predsjednik Zoran Milanović vrijeđanjem međunarodnih dužnosnika šteti interesima Hrvata u BiH i najavio da će se još snažnije nastaviti zauzimati za njihovu ravnopravnost.

“Suprotno od Milanovića i drugih koji svojim nastupima štete Hrvatima u BiH, vrijeđajući međunarodne saveznike, mi pomažemo Hrvatima, a istodobno podupiremo cijelu BiH. Naš cilj je ravnopravnost Hrvata u BiH, ne njihova izolacija”, rekao je Plenković.

Hrvatski predsjednik u više je navrata zagovarao radikalniji odgovor Zagreba zbog preglasavanja Hrvata, čak i uvjetovanjem nastavka europskog puta Bosne i Hercegovine.

Po Plenkovićevim riječima, treba ukinuti diskriminatornu praksu da tri i pol puta brojniji Bošnjaci nameću hrvatskog člana Predsjedništva BiH. U četiri navrata na to je mjesto biran Željko Komšić s kojim se službeni predstavnici Hrvatske odbijaju službeno susresti. “Nećemo stati dok se Hrvatima ne zajamči legitimna zastupljenost u pogledu izbora hrvatskog člana Predsjedništva BiH”, rekao je hrvatski premijer.

On je odluku o otvaranju pristupnih pregovora Europske unije s BiH ocijenio povijesno važnim događajem te ujedno jednim od najvećih vanjskopolitičkih postignuća Hrvatske.

Plenković je mišljenja kako će za nastavak napretka BiH prema EU biti potreban snažan angažman svih političkih aktera u BiH, napose oko izborne reforme kako bi Hrvati ostvarili jednakopravnost kao konstitutivnog naroda.

Komentirajući plinsko povezivanje Hrvatske i BiH posredstvom Južne plinske interkonekcije, premijer Plenković je opetovao kako je tim projektom potrebno eliminirati ovisnost o ruskom plinu, te uvažiti stajalište hrvatske strane u BiH.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović insistira da novim projektom kroz BiH upravlja kompanija čije bi sjedište bilo u Mostaru, zbog čega se našao na meti osuda američke administracije, uključujući državnog tajnika Antonyja Blinkena.

“Jasno je da se pri pronalasku odgovarajućeg rješenja moraju uzeti u obzir stajališta i interesi svih pa tako i hrvatskog naroda u BiH”, rekao je hrvatski premijer.

Odgovorajući na upit oko očekivanja predstojećih parlamentarnih izbora Plenković je rekao kako Hrvatska bira između napredovanja i povećanja kvalitete života građana, jačanja utjecaja u Europi i svijetu s HDZ-ovom vladom, ili pak povratak na staro u neizvjesnost, nestabilnost i međunarodnu izolaciju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare