Plenković nakon prozivki SDA: Moja uloga na otvaranju mosta kod Počitelja je posmatračka, ne treba politizirati pristojnost

Vijesti 04. sep 202413:52 0 komentara
N1

Premijer Hrvatske Andrej Plenković stigao je u dvodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini i prva adresa danas bio je sastanak u Sarajevu sa predsjedavajućom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto. Nakon zvaničnog obraćanja javnosti, uslijedila su i pitanja medija među kojima se našla i prozivka iz SDA, a na koju je Plenković i odgovorio.

Naime, nakon jučerašnjeg Kolegija SDA usvojeno je niz zaključaka među kojima se našao i onaj koji se odnosi na utjecaj Hrvatske i Srbije na BiH navodeći da zvaničnici tih susjednih zemalja dolaze u našu državu kada žele.

Dotakli su se i današnje posjete Plenkovića navodeći da je ona najsvježiji primjer tog utjecaja. S tim u vezi, spomenuli su Plenkovićevu namjeru da se obraća i otvara dionicu Koridora 5C kod Počitelja, s kojom Hrvatska nema nikakve veze.

“Uz to, kompletna manifestacija je u potpunosti hrvatizirana, pri čemu će nametnuti federalni premijer Nermin Nikšić biti tek ukrasno cvijeće”, poručili su, između ostalog, iz SDA.

Na te navode Plenković je danas odgovorio da je jednostavno, bez bilo kakvog plana i dogovora, u isto vrijeme došlo do otvaranja navedene dionice koridora i njegove posjete BiH.

“Slučajno koincidira moja posjeta s otvaranjem mosta kod Počitelja. Domaćini su kazali da bi im bilo drago ako bi bili na otvaranju. I naša uloga je samo čestitarska i promatračka, tako da ta vrsta politiziranja nečega što je gesta pristojnosti na poziv domaćina mi se čini neprimjerena, pogotovo jer je riječ o zajedničkom projektu koridoru 5C koji ide od Mađarske kroz Hrvatsku za BiH. Zadovoljni smo saradnjom koja postoji između dvije države, a odnosi se na putnu infrastrukturu. Čestitam na otvaranju mosta na koridoru 5C. Sigurno je da će ova dionica dati bolju povezanost između Hrvatske i BiH”, naveo je Plenković.

Plenković je upitan i o američkim sankcijama Miloradu Dodiku, predsjedniku Republike Srpske.

“Što se tiče toga to se ne nalazi na Vijeću niti je predmet, niti se o tome razmatra. Ono što je nama bitno je da BiH dobro funkcioniše i da ide prema članstvu Evropske unije. I naravno, bitno je da se u BiH spriječe bilo kakve tendencije koje imaju za cilj separatizam i razvodnjavanje BiH”, poručio je Plenković.

Podsjetimo, Plenković je danas nakon sastanka sa Krišto, ponovio i raniji stav, a to je da Hrvatska podržava BiH na njenom EU putu uz poruku da će hrvatski eksperti u tom kontekstu biti na raspolaganju rukovodstvu naše države.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!