Plenković ponovo poslao podršku BiH na njenom EU putu: Hrvatski eksperti će vam biti na raspolaganju

Vijesti 04. sep 202413:36 0 komentara
N1

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković stigao je u danas u službenu posjetu Bosni i Hercegovini. Danas ga očekuju brojni sastanci, a prvi je održao sa predsjedavajućom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjanom Krišto.

Krišto je Plenkoviću na početku čestitala na trećem mandatu Vlade Republike Hrvatske i zahvalila se što je na početku svog trećeg mandata izabrao prvu inozemnu posjetu upravo Bosni i Hercegovini.

Početak reformskog procesa

Na sastanku su razgovarali su aktuelnoj situaciji, pričali i o brojnim projektima od infrastrukturnih i ostalih, kao i o budućnosti u kontekstu dobrih bilateralnih odnosa.

“Čekaju nas obaveze na evropskom putu, određeni broj zakona je dobro usuglašen. Moramo uraditi Zakon o sudu, VSTV-u, graničnoj kontroli itd. ali i Izborni zakon koji otežava njen evropsku put“, rekla je Krišto.

Na press konferenciji je rečeno i da je usvojen međudržavni sporazum o evropskom partnerstvu između BiH, odnosno Vijeća ministara i Vlade Hrvatske.

N1

Plenković je rekao da  je dobro da su nakon izbornog ciklusa u Hrvatskoj, osvježeni sa novim demokratskim legitimitetom, odabrali Sarajevo za prvi radni bilateralni posjet, kako bi poslali poruku o važnosti BiH i odnosa, te željom Hrvatske vlade da se ti odnosi poprave.

“Želimo da budemo snažna potpora BiH na njenom evropskom putu. Evropsko vijeće je donijelo konačnu odluku o otvaranju pristupnih pregovora sa BiH, smatram da je to veliki korak, korak je početak reformskog procesa”, rekao je Plenković.

Pomoć u pregovaračkom procesu

Kako bi operativno pomogli tu novu fazu, potpisan je ugovor o evropskom partnerstvu.

“Brojni hrvatski eksperti biće na raspolaganju BiH, da sa svojim znanjem i iskustvom i pomoći u pregovaračkom procesu budu na raspolaganju kolegama u BiH”, najavio je Plenković.

Šta će biti prioritet njegove politike prema BiH u novom mandatu, upitali su novinari.

“To je jedan ukupni napredak ka EU, reforme, otvaranje pregovora… Mi ćemo tu dati snažnu potporu. Izborni zakon je ključan za kvalitetno funkcioniranje svih institucija BiH. Smatramo da sva tri konstitutivna naroda moraju biti u potpunosti ravnopravni”, istaknuo je.

Hrvatski premijer je posebno naglasio da je sa njim u Sarajevu Armin Hodžić, novoizabrani zastupnik bošnjačke manjine u Hrvatskom saboru koji je i član parlamentarne većine što je, kako je rekao, i znak, koliko Vlada Hrvatske želji uključenost manjina.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!