Plenković u Mostaru: Južna interkonekcija mora uvažiti i interese hrvatskog naroda

Vijesti 16. apr 202412:23 1 komentar
N1

Andrej Plenković, premijer Hrvatske na govoru povodom otvaranja Sajma gospodarstva u Mostaru govorio je o odnosima Bosne i Hercegovine (BiH) i Hrvatske, putu BiH ka EU te o projektu Južna interkonekcija.

Plenković je na početku pohvalio Vijeće ministara BiH na čelu sa Borjanom Krišto na odluci o otvaranju pregovora BiH i EU za članstvo u Evropskoj uniji.

“Mi smo dvije susjedne, prijateljske zemlje. Hrvatska poštuje Bosnu i Hercegovinu. Želi joj pomoći u tom procesu kao što smo to učili do sada od ponošenja aplikacije za članstvo do kandidatskog statusa i sada ove odluke od prije mjesec dana. Taj put će biti zahtjevan, ali vrata proširenja EU su se ponovo otvorila. Vi ste sada ulovili korak sa drugim zemljama jugoistoka Evrope. Srbija je sa Crnom Gorom uznapredovala i ima veliko iskustvo i onda slijede druge zemlje. Ovo je za BiH ključna prekretnička odluka”, rekao je on.

Projekat Južna interkonekcija

Dotakao se Plenković i projekta Južna interkonekcija. Za njega nema sumnje, u ovom projektu moraju se zaštititi i interesi hrvatskog naroda u BiH.

“Želimo da taj strateški energetski projekt ugleda svjetlo dana. Hrvatska je spremna finansijski ga podržati i zato želim da se unutar BiH postigne dogovor koji će uvažiti strateške interese svih, a posebno Federacije i hrvatskog naroda unutar FBiH tako da se može govoriti o plinifikaciji područja FBiH što je dugoročno i gospodarski i energetski korisno”, istakao je.

Podsjećamo, HDZ BiH na čelu sa Draganom Čovićem ne želi da projekat Južna interkonekcija realizira federalna kompanija BH Gas te traži da se osnuje poseban privredni subjekt sa sjedištem u Mostaru čiji bi osnivači bili kantoni sa većinski hrvatskim stanovništvom.

Ovakvom prijedlogu HDZ BiH snažno se usporotivila i američka ambasada u BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare