Po tuđim leđima ni 100 batina nije dovoljno: “Iz Moskve su rekli da ‘Dodikovu’ vatru’ mogu koristiti još 10 mjeseci”

Vijesti 05. apr 202418:04 0 komentara
Instagram

"Po tuđim leđima ni 100 batina nije dovoljno", ovako je politički analitičar Dušan Janjić prokomentarisao izjave Viktora Orbana koje je davao o Bosni i Hercegovini, Republici Srpskoj, Miloradu Dodiku i Christianu Schmidtu. Janjić je kazao i kako predsjednik Srbije Aleksandar Vučić svakim potezom koji radi s Dodikom skraćuje sebi boravak na vlasti i stvara neprijatelje.

Orban je primio odlikovanje od Dodika i poručio kako ne prihvata Šmitovo nametanje te da podrćava Dodika u vezi nepokretne imovine. Koliko je sama EU nekonzistentna u svojim stavovima i donekle uzrok ovih neslaganja u BiH?

Mnogo, ona je jedan od tih aktera krize. Tako je bila Evropska zajednica 90-ih i ranije. Stara dama kojoj je vrijeme davno prošlo, a obnovljena je i prekomponovana staljinstima koji imaju ideologije kakva je Orbanova. Komentar na to što je ispričao, narod kaže ‘po tuđim leđima ni sto batina nije dovoljno. Vjerovao bih Orbanu onog časa kada bi se u Mađarskoj odrekao ideje da obnovi Mađarsku prije Trinona. Ovi naši veliki nacionalisti su toliko spremni da prodaju države za sopstvene azile i 140 miliona od čega milion može da stigne do njih, da ne shavtaju da njihova priča vodi ka razbijanju srpske nacije RS i Srbije. Dakle, što se tiče Orbana sve je jasno, što se tiče EU Orban spada u one koji su pod sankcijama i zna da ove izbore koje trči može i da izgubi. To se vidjelo kada ga je molio sadašnji kandidat za slovačkog predsjednika da urgira kod Putina da dobiju finansijsku podršku. Orban se tu rezrevisano ponio. Ako Dodik vjeruje da će mu Orban dati azil, državljanstvo i milione ima pravo da ga prati, ali mislim da nema pravo niko odgovoran u RS da svoju sudbinu vezuje za jednu takvu trgovinu. Ova posjeta, tajming i ono što je govorio prije o istoj temi, ali neformalno da je tu da potpali vatru i ono što su rekli iz Moskve, da te kapacitet Dodika mogu koristiti još 10 mjeseci.  Da probaju tu vatru koja se zove Dodik da izdrži još par mjeseci. Ko vjeruje Orbanu neka vjeruje.

Šmit je posjetio Vučića, kako “turista” postaje međunarodni diplomata?

Vučić je imao razne ispade, ali nikada nije iskoristio priliku a da ne kaže da Srbija poštuje suverenitet i teritorijalni integritet BiH. Nakon ovog sastanka, Vučić je dodao i teritorijalni integritet RS koji niko ne spori. Drugu stranu od Šmita, šta je bilo na ovom sastanku nismo čuli. Vučić ne bi smio da podrži zbog Srbije i Kosova najgenijalniju Dodikovu ideju da napravi neki domaći platni promet u kome će se neki novac dijeliti u kešu njemu i drugima. Aajde da vidimo taj eksperiment i da vidimo je li to korak ka otcjepljenju RS.

Hoće li Vučić zbog Dodika ući u konfrotacije sa međunarodnom zajednicom i Bošnjacima jer Dodik poziva da Vučić konstatuje da su Bošnjaci prekršilii Dejtonski sporazum?

Ta sva simbioza, interesna, finansijska i kakva god, koja postoji između Dodika i njegovih klanova gradnje ovdje u Beogradu i Novom Sadu, vidi se i po snakcijama, naravno da šteti Srbiji. Ne vidim da Vučić izvlači bilo kakav pozitivan efekat od te ljubavi zadnjih godinu i po osim jednog, a to je taj sabor. Koliko je pozitivno? Vidjeli smo kako je Dodik organizovao glasače u Areni, bahato, ne poštuju ljude, evropa cijela osudila migraciju birača. Iznajmljivati ljude da glasaju, to nije ni feudalizam. Iz cijele priče Vučić s tim Saborom u koji je upetljana crkva je u potpunom haosu i taj Sabor kakvu god deklaraciju donese, ne može biti deklaracija koja odgovara realnosti. Niti se može kad takav Sabor pravite da hoćete u Generlanoj skupštini UN da zaustavite rezoalucije da se Srebrnica obilježava kao međunarodni dan. Ona će proći, kao da ste glasali za nju. Mislim da Vučić kasni. To nije Vučić koji je prepoznavao situacije i time što kasni upada u sve veće probleme. A kraj se zna. Političar koji ponavlja kao Dodik koji 10 godina najavljuje ‘sada ću ja nešto’, živit od statusa quo… Ali uvlačenjem Vučića i Srbije koja je u ozbiljnoj političkoj krizi… Svakim potezom koji radi s Dodikom on sebi skraćuje boravak na vlasti i izaziva neprijatelje. Ima jedno pravilo koje je Barack Obama rekao kada je došao na vlast i realizovao: ‘Amerika će se sada osloboditi od starih prijatelja koji joj stvaraju neprijatelje’. Mislim da je to Vučić, ko umije da ga sluša, izgovorio na posljednjem sastanku kada je skrenuo pažnju svojim, šta god da su jer još nemamo vlast,  da u toj kampanji za mjesto Kosova u Savejtu Evrope prestaju da se pozivaju da Kosovo nije država jer i Vučić shvatio da je za te ljude koji su priznali Kosov država i da prestanu sa svojim privantim kombinatorikama i sprečavanjem države da pravi velike aranžmane kao što je s Francuskom o nuklearnoj energiji ili namjenskoj industriji. Nema para za razvoj.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!