Počela digitalizacija usluga BH Telecoma: Umjesto na šalterima, korisnici će sve usluge završavati elektronski

Vijesti 30. sep 202414:01 0 komentara
N1

Suradnjom između BH Telecoma i Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDEEA) započela je digitalizacija usluga BH Telecoma.

Na početku će određeni broj usluga, a kasnije i sve usluge BH Telecoma – od kupovine, potpisivanja ugovora i drugih servisa – korisnici usluga ove kompanije moći obavljati bez dolaska na šalter, potpuno digitalno, naglasio je ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, Edin Forto.

“Jako sam sretan kada vidim ovakvu suradnju. Pozivam sve druge koji imaju kapacitet i koji mogu zamisliti ovo što mi upravo radimo da se jave, da ostvarimo suradnju sa IDEEOM kao što su to uradili već mnogi gradovi i općine i drugi nivovi vlasti, da ostvare saradnju sa BH Telecomom koji posjeduju znanje, inženjere koji mogu održavati kompleksne sisteme, koji će predvoditi digitalnu transformaciju u BiH. Tu ne može raditi jedna obična općina, ne može ona platiti inženjera kakvih imamo desetine u BH Telecomu u ovom trenutku”, poručio je ministar Forto.

Direktor IDEEA-e, Almir Badnjević,  dodao je da će digitalizacija usluga BH Telecoma biti omogućena uvođenjem zaštićenog kvalificiranog potpisa, kojeg će moći dobiti svaki korisnik usluga.

“Moći ćete doći i potpisati, u suradnji IDEEA-e i BH Telecoma ugovor, gdje ćete praktično dobiti vaš zaštićeni i kvalificirani elektronski potpis, a onda ćete sve one elektronske servise, sve usluge za koje ste prije morali da dođete na šalter BH Telecoma, ispuniti određene aplikacije, podnositi i tako dalje, to sve moće uraditi elektronski. Dakle, sve ćete to moći uraditi od kuće, korištenjem kvalificiranog elektronskog potpisa, pokrenuti, vjerovatno i neke određene usluge”, pojasnio je Badnjević.

Istaknuo je da se radi i na tome da se na ovaj način digitaliziraju usluge dvije banke, pa će se putem interneta moći podnositi zahtjevi za kredit. Građani također u svakom trenutku imaju pristup podacima koji su potrebni prilikom izvršavanja administrativnih usluga.

Direktor BH Telecoma, Amel Kovačević, naglasio je da će se digitalizacijom ubrzati usluge kompanije te da će na ovaj način ostvariti uštede u poslovanju.

“Eksterno ćemo također krenuti fazno u implementaciju ovog digitalnog kvalificiranog potpisa od strane IDEEA-e, prije svega na našim digitalnim kanalima, to je dakle webshop, to je također naša aplikacija Moj BH Telecom i ići ćemo prema našim šalterima gdje će građani Bosne i Hercegovine imati priliku da potpisuju različite vrste dokumentata koji su do sada potpisivali u papiru, da tako kažem, ovoga puta digitalno”, pojasnio je Kovačević.

Zahtjev za dobijanje zaštićenog kvalificiranog potpisa korisnici mogu podnijeti na jednom od prodajnih mjesta BH Telecoma, a kasnije će se taj potpis koristiti za sve usluge ove kompanije – od sklapanja/produženja ugovora do kupovine uređaja, istaknuto je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!