Počela je dvodnevna izborna šutnja u Srbiji: Političari iz RS nesebično daju podršku Aleksandru Vučiću

Vijesti 15. dec 202321:57 0 komentara

Počela je dvodnevna izborna šutnja u Srbiji. U Bosni i Hercegovini se glasa na 19 biračkih mjesta. Iako je broj glasača koji sa zapadne strane Drine utječu na izbore u susjednoj državi na istočnoj strani rijeke, za mnoge statistička greška, ne zanemaruje se podrška koju političari iz Republike Srpske nesebično daju SNS-u Aleksandra Vučića.

Po mnogima, majstor youtube PR-a, Draško Stanivuković tako je još jednom poručio kome dati podršku na nedjeljnim izborima u Srbiji. Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik podršku Vučiću izrazio je više puta, uprkos naznaci da on istu nije dobio prošle godine.

Podrška i iz najjače opozicione stranke.

Vukota Govedarica, SDS

“Nemam nikakvu sumnju konkretno u ovom slučaju da je aktuelna vlast u Srbiji, predvođenja SNS-om jako puno i veomna značajno učestvovala u pomaganju Republike Srpske”. 

Neki će glasati, neki još nemaju dvojno državljanstvo. U cijeloj Bosni i Hercegovini pravo glasa za izbore u Srbiji ima 11 500 građana. Primjera radi, za izbore u Hrvatskoj samo u Mostaru je to pravo imalo oko 50 000 birača.

U Republici Srpskoj na sceni je i medijska podrška politici Aleksandra Vučića. Jedna od najutjecajnih tv stanica u četvrtak veče emitovala je i kritički dokumentarni film o Draganu Đilasu.

Za političku analitičarku Tanju Topić nije iznenađenje, ali je smatra kontroverzna podrška i vlasti i opozicije lideru SNS-a.

“Nadmetanje u tome ko će podržati Aleksandra Vučića, tu jednaka podrška dolazi iz reda vladajućih, jeste tu malo podrška rezervisana, jer sam Aleksandar Vučić nije podržao neke na izborima u BIH… Tako i iz reda opozicionih političkih partija.”

Vanredni parlamentarni izbori u Srbiji, umnogome će, smatra se, utjecati i na dešavanja u regionu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!